Justiţia libiană a pronunţat, marţi, sentinţa de condamnare la moarte împotriva celor cinci asistente medicale bulgare şi a medicului palestinian, acuzaţi că ar fi infectat deliberat cu virusul HIV 426 de copii libieni în perioada în care şi-au desfăşurat activitatea la un spital din Benghazi. La pronunţarea verdictului şi sentinţei împotriva celor şase învinuiţi, aceştia au izbucnit în lacrimi, în timp ce afară, rudele copiilor bolnavi, dintre care 50 au decedat deja, au primit anunţul dansînd şi cîntînd. Totuşi părinţii nu resping nici ideea comutării pedepsei, dacă în schimb ar primi compensaţii substanţiale. Libia a cerut ca fiecăreia dintre familiile victimelor să i se plătească zece milioane de euro compensaţie, sugerînd că în schimb sentinţele de condamnare la moarte ar putea fi comutate. Bulgaria a respins însă această propunere considerînd că orice fel de plată ar fi percepută ca o recunoaştere a vinovăţiei.
Instanţa nu a ţinut cont că echipa de avocaţi care a asigurat apărarea a dovedit că virusul HIV era prezent în spitalul din Benghazi înainte ca asistentele să înceapă să lucreze acolo, în 1998. În favoarea lor au intervenit mai mulţi experţi în domeniul medicinii. Un studiu în cadrul căruia a fost efectuată analiza hematologică a unora dintre pacienţi, publicat de revista ştiinţifică "Nature", a sprijinit teoria că la originea cazurilor s-a aflat igiena necorespunzătoare. Studiul a fost însă publicat prea tîrziu pentru a fi luat în consideraţie la proces.
Verdictul era foarte aşteptat de comunitatea internaţională, în special de Uniunea Europeană, care solicită eliberarea acuzaţilor, pe care îi consideră nevinovaţi. Cei şase, întemniţaţi de mai bine de şapte ani, au fost condamnaţi la moarte în anul 2004, dar Curtea Supremă Libiană a ordonat un nou proces, care a început în mai 2006. La ultima audiere, care a avut loc la 4 noiembrie, s-a cerut pedeapsa capitală pentru toate persoanele acuzate.
Reacţia comunităţii internaţionale nu a întîrziat. Comisarul european pentru Justiţie, Franco Frattini, a cerut Libiei să revină asupra condamnării la moarte. Şi relaţiile Libiei cu Statele Unite s-ar îmbunătăţi dacă autorităţile de la Tripoli le-ar elibera pe cele şase cadre medicale, iar acest lucru ar aduce beneficii rapide şi tangibile ţării aflate în pragul sărăciei din cauza unui îndelungat embargo internaţional . La rîndul lor, autorităţile de la Sofia au denunţat sentinţa, ce va fi contestată în apel în termen de 60 de zile.