Cutia Pandorei, deschisă de jaful de la Pilonul II

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Avertisment

Cutia Pandorei, deschisă de jaful de la Pilonul II

Economie 05 Iunie 2018 / 16:33 880 accesări

Șeful Consiliului IMM, Florin Jianu: „Stoparea contribuţiilor la Pilonul II face ca sumele deja plătite să devină nerelevante“

Șeful Consiliului IMM, Florin Jianu: „Stoparea contribuţiilor la Pilonul II face ca sumele deja plătite să devină nerelevante“

Contribuția opțională la Pilonul II de pensii deschide o cutie a Pandorei și gonește investitorii, care se vor feri de România, temându-se că Guvernul le poate naționaliza oricând fondurile, avertizează Consiliul IMM. Mai rău, mișcarea plănuită de autorități îi va lăsa pe mulți români fără venituri decente la vârsta pensionării, deoarece, în practica uzuală din țările civilizate, Pilonul II completează Pilonul I.

Contribuţia opţională la Pilonul II de pensii va deschide o cutie a Pandorei pentru economia naţională, în care statul naţionalizează banii privaţi ai unor oameni, iar un jucător străin care analizează varianta unei investiţii în România se va teme că statul îi poate naţionaliza oricând fondurile, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu. Pilonul II de pensii investeşte fondurile în numele participanţilor, astfel încât activele să aducă randamente. Activele, împreună cu randamentul investiţional, sunt returnate participanţilor la vârsta pensionării sub formă de pensie, completând veniturile din pensia de stat. De asemenea, dreptul la pensia privată se moşteneşte, în caz de deces. Acest model este uzual în majoritatea ţărilor dezvoltate şi reprezintă principala formă de asigurare a unui trai decent la pensionare în multe dintre acestea. Este vital ca Pilonul II să completeze Pilonul I de pensii, care se bazează pe un sistem de transfer al contribuţiilor actualilor angajaţi către actualii pensionari, sistem care este susceptibil riscului demografic. Conform datelor CNIPMMR, după zece ani de activitate, Pilonul a generat un randament mediu anual de 8,15%, având active nete de 42,7 miliarde lei în beneficiul a 7,1 milioane de asiguraţi. „În prezent, contribuţia este de 3,75%, ceea ce înseamnă că veniturile din pensiile administrate privat în cadrul Pilonului II vor fi mult mai mici pentru beneficiari la momentul în care vor începe plăţile. Stoparea contribuţiilor la Pilonul II, din a doua jumătatea a lui 2018, face ca sumele deja plătite să devină nerelevante pentru pensia suplimentară, la momentul achitării ei, chiar dacă acestea nu sunt naţionalizate. Fondurile nu vor mai putea susţine randamentele pozitive pentru beneficiari“, mai spune oficialul CNIPMMR.



12