Ministrul Educației, Remus Pricopie, a anunțat că intenționează ca, începând cu anul școlar 2015 - 2016, toate funcțiile de conducere din Educație să fie ocupate prin concurs. Dacă, în ultimii ani, directorii de școli generale și licee erau numiți de consiliile de administrație și aveau emoții în fiecare an pentru că puteau fi schimbați, această decizie aduce liniște în rândul actualilor directori. Pricopie a declarat că primele concursuri pentru ocuparea funcţiilor de conducere în sistemul de învăţământ vor începe în ianuarie 2015, după ce în perioada septembrie - decembrie 2014 vor fi stabilite procedurile, se vor face clarificări, vor fi organizate dezbateri publice și se vor depune candidaturile. Potrivit ministrului, din ianuarie 2015 vor începe concursurile pentru ocuparea funcţiilor de inspector şcolar, inspector şcolar general şi inspector şcolar general adjunct, apoi vor urma concursurile pentru posturile de director şi director adjunct din licee, iar în final vor fi organizate concursuri pentru funcţiile de conducere din şcoli, grădiniţe, cluburi şcolare şi sportive. ”Practic, obiectivul nostru este ca, la 1 septembrie 2015, toate funcţiile de conducere sau cea mai mare parte dintre funcţiile de conducere să fie ocupate prin concurs”, a spus Pricopie.
ÎN SISTEMUL DE EDUCAȚIE SUNT PESTE 10.000 DE FUNCȚII DE CONDUCERE CARE VOR FI OCUPATE PRIN CONCURS.
Ministrul a precizat că, deși în noua lege era prevăzută această procedură, în unitățile de învățământ preuniversitar nu puteau fi organizate concursuri întrucât consiliile de administrație (CA) ale acestora funcționau după vechea lege. Potrivit acesteia, CA erau constituite din reprezentanţi ai Consiliului Profesoral al şcolii, ai autorităţilor locale, un reprezentant al primarului, observatori din partea sindicatului şi elevilor. În multe situaţii primăriile nu își trimiteau reprezentanţii în aceste consilii, iar în urma neîntrunirii cvorumului, ședințele de consiliu se suspendau și procesul de desemnare a directorului era blocat.
LA CONSTANȚA La nivelul județului Constanța, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) a anunțat că 204 directori generali de grădinițe, școli, licee, cluburi sportive și ale elevilor și alți 80 de directori adjuncți, dar și 28 de inspectori școlari vor fi nevoiți să susțină concurs pentru a ocupa posturile de conducere. În momentul de față, în învățământul constănțean toate funcțiile de conducere, îndrumare și control sunt ocupate prin detașare, până la organizarea concursului, în conformitate cu prevederile Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic. Ultimul concurs de ocupare a unui post în instituție a fost organizat în 2008.
CUM VĂD DIRECTORII ACEASTĂ MĂSURĂ Directorii de licee și școli sunt mulțumiți de măsura pe care a anunțat-o ministrul. ”Mi se pare o decizie normală. De foarte mult timp nu s-a mai susținut concurs de ocupare a postului. Este o măsură de stabilizare pe post și este foarte bine să se asigure o continuitate”, a spus directorul Liceului Teoretic ”Traian”, prof. Constantin Caracoti. Și directorul Colegiului Național ”Mircea cel Bătrân”, prof. Vasile Nicoară, spune că prin această hotărâre se creează o stare de normalitate în sistem și o garanție a finalizării proiectelor manageriale. ”Măsura este foarte bună, pentru că se creează stabilitate. Când în fiecare an au loc schimbări, părinții, elevii și profesorii sunt bulversați, nu mai au încredere. Și ca director, dacă ocupi un post pentru patru ani, te poți asigura că finalizezi proiectele pe care le inițiezi”, a spus și directorul Școlii Gimnaziale nr. 29 ”Mihai Viteazul”, prof. Daniela Badea. Și directorul Școlii Gimnaziale nr. 28 ”Dan Barbilian”, prof. Mihaela Stan, consideră că organizarea unui concurs pentru ocuparea funcției de director este o idee foarte bună, pentru că, ocupând un post mai mulți ani, un director își poate atinge obiectivele din Planul de Dezvoltare Instituțională și poate fi evaluat corect la încheierea mandatului.
Ce spune ISJ despre anunțul ministrului Educației
”Organizarea concursurilor pentru funcțiile de conducere este cel mai bun semn de însănătoșire a sistemului de învățământ preuniversitar, conferă stabilitate și, implicit, creșterea calității actului educațional”, potrivit inspectorului școlar general al ISJ Constanța, prof. Răducu Popescu. Un contract de management presupune respectarea angajamentelor făcute de către director, asumarea obiectivelor propuse și realizarea proiectelor pe o perioadă mai lungă de timp, a precizat oficialul. Până acum, directorii erau numiți pe o perioadă determinată, de un an: 1 septembrie - 31 august. Dacă vor susține concurs, ei vor fi numiți pe o perioadă de 4 ani.