"Dacă au existat ofițeri acoperiți ai SIPA între judecători și procurori, numele acestora trebuie făcut cunoscut", în contextul în care ministrul Justiției anunțase că va desecretiza arhiva SIPA "în cel mai scurt timp". Declaraţia îi aparţine președintelui Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gârbovan. "Activitatea și arhiva SIPA sunt nu doar problema Justiției române, ci a întregii societăți. Pentru a ne vindeca de metehnele comuniste, este important să aflăm cum a funcționat acest serviciu secret în întreaga sa perioadă de existență post-comunistă. Este o chestiune ce ține atât de istoria României, cât și de asanarea, exorcizarea sistemului judiciar și a societății în ansamblu. Avem, apoi, situația ofițerilor acoperiți SIPA printre magistrați. Monica Macovei a spus că SIPA obținea informații inclusiv din rândul ofițerilor acoperiți pe care-i avea în rândul magistraților. Dacă au existat ofițeri acoperiți ai SIPA între judecători și procurori, numele acestora trebuie făcut cunoscut", a declarat Dana Gârbovan.
Președintele UNJR a susținut că desecretizarea arhivei SIPA ar trebui să aibă loc cu respectarea dreptului la viață privată al persoanelor care ar putea fi vizate de această acțiune. "Dreptul la viață privată al fiecărei persoane trebuie garantat, iar acest aspect va trebui luat în calcul atunci când vom decide ce să se facă în concret cu această arhivă. O soluție pe care UNJR a propus-o încă din 2009 a fost ca fiecare persoană urmărită de SIPA să aibă acces la propriul dosar de urmărire", a arătat Dana Gârbovan. Magistratul consideră că, înainte de desecretizarea propriu-zisă a arhivei SIPA, ar trebui făcute publice toate documentele care conțin informații despre ce s-a întâmplat cu aceasta în ultimii ani. "Gândiți-vă că noi vorbim de 11 ani despre această arhivă fără să avem un document oficial din partea Ministerului Justiției cu privire la ea. Este inadmisibil ca, după 11 ani, singurele informații pe care le avem despre gestionarea acestei arhive să fie constituite de declarații de presă sau din surse. Situația este cu atât mai gravă cu cât au existat acuze și suspiciuni extrem de grave legate de neregularități săvârșite în timpul proceselor anterioare de inventariere, inclusiv sustrageri, distrugeri sau copieri de documente. Desecretizarea tuturor actelor din 2006 până în prezent, întocmite la nivelul Ministerului Justiției privind arhiva SIPA, este, așadar, un prim pas obligatoriu pentru a putea decide cu privire la arhivă", a afirmat Dana Gârbovan.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri, referindu-se la desecretizarea arhivei SIPA, că în cel mai scurt timp va iniția această procedură. Ulterior, acesta a precizat că se documentează privind istoricul constituirii arhivei SIPA, menţionând că nu ştie ce se află în arhivă, dar că, dacă aceasta va conţine secrete de stat, nu le va putea desecretiza el. Informațiile conținute de arhiva SIPA au fost readuse în dezbaterea publică după ce jurnalistul Dan Andronic a publicat un articol pe site-ul evz.ro, în care susține că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu.