Televiziunea austriacă invită candidaţii să străbată Europa în maşină, compania Air Malta oferă bilete de avion la 35 de euro pentru cetăţenii maltezi din Marea Britanie care doresc să voteze la alegerile europene, iar naţionaliştii bulgari se află în campanie electorală la Moscova. Agenţia France Presse prezintă cele mai recente iniţiative din campania electorală pentru scrutinul european din 25 mai.
Cu un Mercedes din anii '70, postul public de televiziune din Austria, ORF, îşi adapteză programul „Wahlfahrt“ pentru alegerile europene de luna viitoare. Jurnalistul Hanno Settele invită şase politicieni europeni, inclusiv liderul social-democraţilor, Martin Schulz şi reprezentanta ecologiştilor, Ska Keller, alături de comisarul Viviane Reding, într-o călătorie cu maşina postului de televiziune, prin Europa, pentru discuţii despre politicile de imigrare, sistemul bancar sau birocraţia de la Bruxelles. Compania Air Malta oferă reduceri pentru toate persoanele care trăiesc în Marea Britanie şi care doresc să voteze în Malta la alegerile europene. Compania va propune bilete dus-întors la 35 de euro, potrivit site-ului Air Malta. Cu un simţ al comparaţiei foarte personal, adjunctul ministrului grec de Interne, socialistul Leonidas Grigorakos, a rezumat dilema pe care, în opinia sa, vor trebui să o rezolve alegătorii din Grecia la alegerile europene: ”Vreţi ca ţara să iasă din impas sau să se confrunte cu o situaţie asemănătoare precum cea din ţările din Africa de Nord, Ucraina sau Turcia?”. În contextul în care formaţiunea PASOK este creditată cu mai puţin de 5% din voturi, el consideră că un scor prea mic la alegerile europene ar decredibiliza Guvernul de coaliţie format cu conservatorii, în faţa stângii radicale şi a partidelor de extremă-dreapta. Un scor sub 10% ar pune o problemă de stabilitate guvernamentală, a adăugat, la rândul său, vicepremierul şi liderul PASOK, Evangelos Venizelos.
În contextul crizei din Ucraina, care a tensionat puternic relaţiile dintre UE şi Rusia, ultranaţionaliştii bulgari din Ataka au decis să-şi lanseze campania electorală la Moscova. ”Poporul bulgar iubeşte poporul rus şi nu uită că Rusia, nu Uniunea Europeană, ne-a eliberat de sub dominaţia otomană în 1878”, a afirmat liderul Ataka, Volen Siderov. În această ţară care a fost unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Moscovei în perioada comunistă, un procent de 60% dintre alegători se pronunţă în favoarea Rusiei, potrivit unui sondaj publicat miercuri la Sofia.