Un proiect de lege depus de PSD cere repatrierea aurului din rezerva internațională, pe motiv că depozitarea sa la Banca Angliei costă 300.000 euro pe an. Inițiatorul proiectului, senatorul Șerban Nicolae, se jură că România-i țară stabilă și sigură, unde economia crește (dar de fapt frânează), inflația e sub control (poate...), iar cursul valutar e bine (nu). Pare să uită că înainte de Crăciun a venit OUG 114 și-a dat cu toată încrederea investitorilor de pământ. De cealaltă parte, BNR încearcă să explice că rezerva internațională se cheamă rezervă internațională pentru că este o rezervă... internațională și stă acolo pentru a putea fi certificată imediat de piețele... internaționale.
OAMENI „NORMALI“... Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat că depozitarea rezervei de aur a României în Anglia aduce pierderi, prin costuri de 300.000 euro, iar atunci când iniţiativa sa legislativă şi a șefului PSD Liviu Dragnea va deveni lege, BNR trebuie să execute decizia - „Din 2004 - 2005, rezerva de aur de la Banca Angliei nu numai că nu produce venituri, dar aduce pierderi, pentru că sunt nişte costuri de depozitare acolo, de circa 300.000 euro pe an ne costă pe noi să ne ţinem aurul în Anglia. Şi atunci, primul şi cel mai simplu argument ar fi să nu ne mai coste. Dacă ținem banii la noi, „la saltea”, nu ne mai costă nimic. Și-n plus, e şi un semnal de stabilitate. Nu mai suntem o ţară nesigură, în care ar putea să apară tensiuni şi conflicte. Avem o creştere economică constantă deja de câţiva ani, inflaţia este ţinută sub control, moneda naţională este predictibilă şi stabilă, ceea ce justifică să luăm şi noi o asemnea măsură pe care au luat-o şi alte state, probabil din aceleaşi considerente. Germania şi Austria, spre exemplu, şi-au repatriat cea mai mare parte de rezervele de aur“. Senatorul PSD a mai spus că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ar trebui să ceară ca aurul să fie auditat periodic - „Eu deocamdată am făcut această propunere strict aşa cum e. Aurul să fie ţinut în ţară, cel mult 5% din total să fie scos în afara granițelor şi doar cu scopul de-a produce venit, nu ca să-l depozitez“. În prezent, România are rezerve de aur, care fac parte din rezervele internaţionale, de aproape 103,7 tone, respectiv 103.697 kilograme şi 790 grame de aur fin, reprezentând 10,1% din rezervele internaţionale ale ţării, iar „în perioada 2005 - 2018 au variat ca pondere între 7 şi 10%, în funcţie atât de creşterea rezervelor valutare, cât şi de creşterea preţului aurului.
...ȘI OAMENI NORMALI De cealaltă parte, economistul-șef al băncii centrale, Valentin Lazea, a spus că rezerva internaţională de aceea se cheamă rezervă internaţională; pentru a putea fi văzută şi certificată de către pieţele - ai ghicit! - internaţionale. De altfel, și Isărescu a comentat pe subiect - „Rezerva internațională, adică aurul și cele 32 miliarde euro, este ținută în afara țării pentru că astfel se poate verifica existența ei în orice clipă pe plan internațional în sistemul de conturi, altfel ea neavând nicio valoare. De asta pot românii să circule fără probleme și să facă plăți oriunde în lume, pentru că BNR adminsitrează această rezervă așa cum fac toate celelalte țări. Am mai auzit că Bundesbankul și-a repatriat o parte din rezerva de aur. Așa este, dar ea avea vreo 80% din rezervă la FED (banca centrală a SUA). Și-au adus o parte în țară și au rămas cu 60% în afara Gemaniei. Păi atât avem și noi în afară, 60%“.