Dacă am planta copaci în oraş, am fi mult mai feriţi de poluare şi de boli

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Studiu

Dacă am planta copaci în oraş, am fi mult mai feriţi de poluare şi de boli

Lifestyle 17 Noiembrie 2017 / 17:12 1037 accesări

Numărul pacienților internați ca urmare a crizelor astmatice severe ar putea fi redus considerabil dacă pe marginile drumurilor ar fi plantați copaci, potrivit concluziilor unui studiu de amploare, citat vineri de „The Telegraph“.

O echipă de oameni de știință de la Facultatea de Medicină a Universității din Exeter a studiat impactul asupra bolilor respiratorii al "înverzirii" mediului urban și, potrivit concluziilor, plantarea copacilor poate contribui la reducerea efectelor periculoase ale fumului de eșapament provenind din trafic. Pe de altă parte, cercetarea a descoperit că, în unele cazuri, zonele întinse cu iarbă și parcurile pot înrăutăți starea persoanelor diagnosticate cu astm deoarece polenul provenit de la acestea se combină cu agenții poluanți, declanșând apariția unui tip de alergie numită "febra gri", o reacție asemănătoare "febrei polenului" (rinită alergică sezonieră), cauzată de combinarea particulelor de polen cu cele poluante.

În Marea Britanie, astmul afectează aproximativ 5 milioane de persoane, costă sistemul național de sănătate în jur de 1 miliard de lire pe an și cauzează circa 1.000 de decese anual.

Poluarea exacerbează astmul, iar cercetarea a demonstrat că o densitate mare de copaci în zonele intens poluate contribuie la un număr mai mic de internări în unitățile medicale în comparație cu regiunile mai puțin poluate și cu mai puțini copaci. Efectul benefic se menține chiar dacă polenul provenit de la copaci poate cauza crize de astm, acest lucru sugerând că efectul de absorbție a poluanților din atmosferă îl depășește pe cel alergic, în special atunci când nivelul de poluare este unul ridicat, precizează sursa citată. Conform cercetătorilor, un număr de 300 de copaci în plus pe kilometru pătrat este asociat cu o scădere cu circa 50 de cazuri de pacienți cu crize de astm înregistrate la camerele de gardă la 100.000 de locuitori pe o perioadă de 15 ani.

"Spațiile verzi și grădinile au fost asociate cu reducerea spitalizării ca urmare a astmului în cazul nivelurilor scăzute de poluare, însă nu și în cele mai poluate zone urbane. În ceea ce privește copacii, lucrurile stau invers", a declarat conducătorul studiului, doctor Ian Alcock. "De vină ar putea fi polenul de la plantele ierboase care devin factori alergici mai puternici în combinație cu poluanții din atmosferă, astfel încât beneficiile oferite de spațiile verzi se diminuează pe măsură ce nivelul de poluare crește. Spre deosebire de această situație, copacii pot îndepărta în mod eficient poluanții din aer, iar acest lucru poate explica de ce par să aibă cel mai mare beneficiu în zonele în care nivelurile (de poluare) sunt ridicate", a precizat el.

Studiul, publicat în jurnalul "Environmental International", a analizat peste 650.000 de cazuri de crize astmatice grave înregistrate timp de 15 ani în Anglia și a comparat situația din 26.000 de cartiere.

Taguri articol


12