Dacă Ceaușescu și Mugabe au fost primiți la Londra, de ce nu și Trump?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Diplomație britanică la... superlativ

Dacă Ceaușescu și Mugabe au fost primiți la Londra, de ce nu și Trump?

Externe 31 Ianuarie 2017 / 14:57 914 accesări

Boris Johnson

Boris Johnson

Donald Trump este nu doar o nucă tare pentru americanii de acasă, ci și un cartof fierbinte pentru omologii săi de pretutindeni, în contextul în care afirmațiile sale îngrijorătoare din campania electorală se transformă în realitate, pe zi ce trece. Cum bună parte din mapamond protestează de zor împotriva lui Trump, liderii mondiali au o poziție ingrată, fiind nevoiți să discute totuși cu acesta, dar să se și distanțeze de el, pentru a fi pe placul mulțimilor care i-au votat. Nici britanicii nu fac excepție, protestând împotriva vizitei lui Trump la Londra, la invitația premierului Theresa May. Sărind în ajutorul șefei sale de Guvern, ministrul britanic de Externe a afirmat că și Ceaușescu și Mugabe au fost primiți de regină, deci și Trump are dreptul. Se pare că diplomația nu se învață din mers, iar saltul făcut de... șturlubaticul Johnson de la Primăria Londrei în fruntea diplomației britanice nu ar fi avut loc fără Brexit. Așadar, parafrazând filmul american al lui Stanley Kramer, din 1963, ”It's A Mad, Mad, Mad, Mad World”, SUA chiar încurcă ițele în această... lume nebună, nebună, nebună!

Asemănător măcar la coafura... nestăpânită, dacă nu și la originalitatea discursurilor cu Donald Trump, șeful diplomației britanice, Boris Johnson, a insistat în Camera Comunelor că el crede că majoritatea membrilor vor recunoaște că trebuie să se facă pregătirile pentru ca Trump să fie primit în țară. ”Din câte știu, atât Nicolae Ceaușescu, cât și Robert Mugabe, președintele Republicii Zimbabwe, au fost primiți în vizită de Majestatea Sa și cred că majoritatea membrilor Camerei vor recunoaște că este datoria noastră să facem acum pregătirile pentru a-l primi pe prietenul nostru, pe partenerul nostru și liderul celei mai vechi și importante democrații și cel mai important aliat pe care-l avem”, a spus Johnson, citat de ”The Independent”. Ministrul britanic de Externe a respins însă unele comparații ale parlamentarilor între Donald Trump și Hiltler, mai ales că a avut parte chiar el de o glumă fotografică amintind de dictatorul nazist, cu o mustăcioară lipită pe figura sa albă ca laptele: ”Mi se pare dezagreabil să faci comparații între liderul ales al unei mari democrații și tiranii din anii '30”.

Mii de oameni au protestat la Londra față de ordinul executiv privind imigrația și primirea refugiaților semnat de președintele american, Donald Trump. Peste 1,3 milioane de britanici au semnat o petiţie adresată Parlamentului prin care cer interzicerea vizitei lui Donald Trump, pentru a se evita o situaţie ofensatoare pentru regina Elisabeta. Potrivit publicaţiei ”The Sunday Times”, între Londra şi Washington ar fi apărut tensiuni, deoarece Donald Trump, care contestă teoria încălzirii globale, ar refuza o întrevedere cu prinţul Charles, moştenitorul coroanei britanice, pentru a nu asculta ideile acestuia despre schimbările climatice. Premierul Marii Britanii a anunţat luni seară, pe fondul polemicilor, că menţine invitaţia adresată preşedintelui SUA, în contextul în care Theresa May a fost acuzată că ar fi știut în avans despre intențiile anti-imigrație ale lui Trump.

În timp ce Johnson a spus în Camera Comunelor că ”noțiunea de discriminare pe bază de naționalitate este dezbinatoare și greșită”, mai mulți parlamentari britanici i-au criticat pe el și pe premierul May că nu s-au pronunțat mai puternic împotriva acestei măsuri, așa cum au făcut-o alți lideri mondiali. Johnson a spus însă că ”Trump "latră mai mult decât mușcă”, gândindu-se că poate seamănă și la acest capitol cu el.



12