În ultimul timp, preţul ouălor s-a dublat de la 0,60 de lei pe bucată, la 1,20 lei pe bucată. Fructele şi legumele proaspete din producţia autohtonă sunt tot mai puţine pe piaţă, iar cultivatorii au anunţat deja pierderi în urma iernii grele, anunţând, totodată, şi scumpiri. Chiar dacă se consideră că importurile vor echilibra deficitul de fructe şi legume proaspete produse în România, nu sunt speranţe ca preţurile să nu crească. Producătorii spun că importatorii, chiar dacă cumpără legume ieftine de peste hotare, vor alinia preţurile celor practicate în târgurile din ţară. Importatorii nu sunt singurii care vor specula cererea mare de legume şi zarzavaturi din perioada Paştelui. Comercianţii, din dorinţa de a avea un câştig cât mai mare într-o perioadă scurtă, vor rotunjii preţurile în plus. Având în vedere că scumpirile se anunţă din toate direcţiile, ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat, ieri, că este normal ca preţurile să crească în acest sezon. \"Aţi văzut evoluţia în ultimul timp a preţurilor la alimente. Nu cred că au explodat atât de mult încât să ne speriem. Este normal ca la legumele care se produceau în sezonul acesta în România să fie un deficit şi o creştere de preţ, dar eu am vazut salată cu 2,5 lei în magazin şi ouă la un leu pe raft. Dacă cumpărăm ouă la bucată sunt mai scumpe, dacă le cumpărăm la cofrag este mai ieftin\", a spus Stelian Fuia. Ceea ce ministrul încearcă să spună este că o scumpire rapidă de 0,40 lei pe ou nu este o creştere foarte mare. Pe de altă parte, Fuia nu este sigur dacă creşterea preţului la ouă este sau nu justificată. Dacă până nu de mult declarase că preţul ouălor va reveni la cel practicat înainte de scumpire, contrar afirmaţiilor crescătorilor de găini ouătoare, acum, Fuia aruncă responsabilitatea în grădina Consiliului Concurenţei. \"Discuţiile au fost, mai departe este treaba Consiliului Concurenţei să se autosesizeze şi să întreprindă o astfel de cercetare, dacă este cazul. Au fost discuţii, este treaba lor să se autosesizeze\", a spus Fuia.