SEMNAL NEGATIV Uniunea Europeană trebuie să ia măsurile necesare pentru ca „povestea Greciei” să ia sfârşit şi statul să rămână în zona euro. Altfel, există riscul ca scenariul falimentului să se repete şi în cazul altei ţări, a declarat preşedintele Grupului Bilderberg, Etienne Davignon, prezent vineri la Bucureşti, la invitaţia Băncii Naţionale a României. „Atunci când ai o monedă comună trebuie să realizezi că este a tuturor. Dacă reacţia nu este una puternică, de ce nu s-ar întâmpla acest lucru şi altor state?”, a spus Davignon, adăugând că următorul pas după rezolvarea problemelor Greciei este „găsirea de soluţii pentru consolidarea creşterii economice în UE”. „Modelul de integrare europeană este unic. Dacă nu va funcţiona, semnalul va fi negativ pentru întreaga lume. Dacă nu vom reuşi, vom lua celorlalţi elementul de speranţă”, a conchis Davignon.
POPULISMUL NE OMOARĂ Potrivit oficialilor Grupului Bilderberg, problemele actuale nu sunt de ordin instituţional, ci ţin mai degrabă de zona politicului: „Singura întrebare este dacă politicul se va mişca mai repede. Până acum a fost devansat de evoluţia economiei. Populismul preferat de politicieni nu surprinde pe nimeni, însă promovarea lui a avut ca efect scăderea nivelului de trai şi creşterea inechităţii sociale”. Grupul Bilderberg este o organizaţie informală, care reuneşte mulţi dintre cei mai influenţi oameni din lume. Scopul - discutarea problemele internaţionale curente, în special din zona afacerilor externe şi economiei internaţionale. Întâlnirile sunt private, iar accesul se face doar pe bază de invitaţie specială. Conferinţele Bilderberg reunesc anual între 120 şi 140 de nume importante din Statele Unite ale Americii şi Europa Occidentală, în special politicieni, bancheri şi industriaşi.
NU SUNTEM ÎN PERICOL De cealaltă parte, potrivit preşedintelui Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, criza datoriilor suverane nu reprezintă un pericol pentru zona euro şi pentru moneda unică europeană: „Totuşi, toate ţările de pe continent trebuie să fie extrem de vigilente la capitolul Finanţe Publice”. Preşedintele BCE a mai atras atenţia că „toate ţările, fără excepţie, trebuie să supravegheze cu atenţie politicile bugetare”.