„Dacă iau banii, merg direct la cimitir şi-mi iau loc de veci”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Drama păgubiţilor Dacia

„Dacă iau banii, merg direct la cimitir şi-mi iau loc de veci”

Eveniment 11 Aprilie 2013 / 00:00 1999 accesări

SPERANŢA ELECTORALĂ Când aştepţi despăgubiri de mai bine de două decenii, simţul umorului ţi se dezvoltă foarte tare. „Aşteaptă să murim, să scape de noi, că nimeni nu mai e tânăr”, spune râzând Constantin Angelescu, un constănţean de 60 şi ceva de ani, care a depus la CEC 70.000 lei, înainte de 1989, pentru o Dacia, bani pe care nu i-a mai văzut apoi niciodată. I-a văzut doar în extrasul de cont de la BRD, bancă la care i-a fost transferat depozitul, imediat după revoluţie. De la un an la altul s-au devalorizat. Azi, cei 70.000 lei abia dacă înseamnă 30 RON! Nu şi-a pierdut însă speranţa. Continuă să lucreze şi este şeful filialei judeţene APAR, asociaţia „păgubiţilor Dacia”. În aceeaşi situaţie mai sunt vreo 20 de constănţeni şi alte câteva mii de români. Cei ale căror depozite au rămas la CEC şi-au primit banii în anul electoral 2008. Alţii au mers în instanţă şi au câştigat. Decizia este definitivă şi irevocabilă, în ciuda unor jocuri murdare făcute de guvernarea trecută, care a încercat să treacă procesele din „civil” în „comercial”, pentru a bloca o eventuală acţiune la CEDO. Cei rămaşi aşteaptă cu optimism alegerile prezidenţiale din 2014. „N-are rost să mergem în instanţă. Durează prea mult şi e prea scump. Judecătoria cere 1.700 lei, plus costurile pentru avocaţi. Aşteptăm sfârşitul”, spune Angelescu. Al cui sfârşit? Rămâne de văzut.

PASAREA RESPONSABILITĂŢII Cei de la BRD n-au ce să facă. Banii trebuie să vină de la Ministerul Finanţelor. Prin 2003 au încercat să îi forţeze pe păgubiţi să-şi închidă conturile inactive, ameninţându-i cu lichidarea. Unii au picat în plasă şi au mers să-şi ia banii. Au primit o sumă infimă. Alţii au făcut scandal şi au şi-n ziua de azi „cont Dacia”. Maria Elisabeta Niculescu, în vârstă de 65 de ani, cere anual un extras de cont de la BRD, ca să vadă că banii sunt acolo. Azi, valoarea depozitului de 48.000 lei este de numai 16,5 RON. „Priorităţile s-au schimbat, în timp. În 1990, vroiam neapărat o Dacia. În 2000, deja mă gândeam la geamuri termopan, poate racordare la gaze. Acum, în 2013, nu vreau decât două locuri de veci, pentru soţul meu şi pentru mine. Dacă iau banii, merg direct la cimitir. N-am avut nicio maşină în ultimii 24 de ani. N-au fost posibilităţi”, spune pensionara. Nu şi-a permis nici să meargă în instanţă, pentru că i-a fost imposibil să-şi împartă pensia de 1.300 lei. Trebuie să-şi ia medicamente, să plătească întreţinerea, să mănânce.

UN CADOU NESPERAT DE PAŞTE? De la Finanţe, numai de bine. APAR a făcut nenumărate adrese, ba chiar l-a abordat direct pe premierul Victor Ponta, la finele lui 2012. „Lucrurile se leagă, încep să se mişte. Victor Ponta a spus că problema noastră a intrat, citez, pe circuitul de rezolvare. Legea despăgubirilor este în Parlament şi sperăm să primim banii cât mai repede, poate chiar până la 5 mai, înainte de Paşte. Este vorba de 1.152 de persoane, clienţi ai BRD. În total, circa 57 milioane lei. În medie, 26.000 - 27.000 RON de persoană. Dacă ar fi să ajungem în instanţă, cheltuielile statului ar fi cu 30% mai mari”, ne spune preşedintele APAR, Mihai Cucu Dogaru. Între timp, oamenii arhivează totul şi au ajuns să aibă nişte dosare de care şi Kafka ar fi mândru. Documente, interpelări, extrase de cont, articole din ziare, copii ale chitanţelor primite în anii ’80 de la CEC şi anunţuri din ziarele vremii cu „Ia-ţi o Dacia!”. Azi la CEC un ban depui, mâine ia-l de unde nu-i...



12