Dacă nu ai buletin, NU poți circula cu bicicleta pe șosea!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Știați că

Dacă nu ai buletin, NU poți circula cu bicicleta pe șosea!

Social 22 Mai 2018 / 17:36 3414 accesări

Numărul bicicliștilor s-a mărit considerabil în mai toate zonele urbane, însă puțini știu regulile de circulație și legislația în domeniul. Unul dintre aspecte este legat de vârsta celor care pot circula pe drumurile publice. Copilul trebuie să aibă minim 14 ani, să conducă o bicicletă echipată corespunzător și să cunoască regulile de circulație. În caz contrar, riscă și el și părinții amenzi usturătoare.

Nu e o noutate legislativă, dar puțini sunt cei care cunosc aceste aspecte legate de circulația pe drumurile publice cu bicicleta sau trotineta. Și cum numărul bicicliștilor s-a mărit considerabil, deși la Constanța nu există decât o singură pistă special amenjată și aceea pe un sfert de bulevard, este bine de știut că dacă un copil nu are măcar vârsta de 14 ani, el nu poate circula pe drumurile publice. Potrivit legislației, copiii sub 14 ani nu au voie să circule cu bicicleta sau cu trotineta pe șosele. Poliția Română atenționează însă că cei care și-au scos buletinul deja trebuie să cunoască și regulile de circulație și să fie echipați corespunzător.

Ce trebuie să știi dacă vrei să circuli cu bicicleta pe drumul public?

Conform legii, dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulației bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă. Se interzice circulația altor participanți la trafic pe pista pentru biciclete. Bicicletele, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse pe un singur rând. Când se circulă pe bicicletă, nu se traversează carosabilul pe trecerile pentru pietoni! Pe autostrăzi este interzisă circulația cu bicicleta.

Polițiștii atrag atenția că este interzis să circuli cu bicicleta pe drumurile publice acoperite cu polei, gheață sau zăpadă. Pe timpul circulației pe drumurile publice, conducătorii de biciclete sunt obligați să aibă asupra lor actul de identitate.

Cum trebuie să fie echipată bicicleta și biciclistul?

Bicicleta trebuie să fie prevăzută cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție, cu sistem de avertizare sonoră (se interzic echiparea și folosirea sistemelor de avertizare sonoră specifice autovehiculelor). De asemenea, pe timp de noapte, bicicleta trebuie echipată în față cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumina de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare. Totodată, bicicleta trebuie echipată cu elemente sau dispozitive care, în mișcare, formează un cerc continuu, fluorescent-reflectorizante, de culoare portocalie, fixate pe spițele roților.

Se recomandă ca, în circulația pe drumurile publice, biciclistul să poarte cască de protecție omologată. Este interzis ca bicicliștii să circule pe trotuare; să circule fără a ține cel puțin o mână pe ghidon și ambele picioare pe pedale; să circule în paralel, cu excepția situațiilor când participă la competiții sportive organizate; să circule fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă; să conducă bicicleta fără a menține contactul roților cu solul.

Codul Rutier are norme dedicate bicicliştilor şi reguli care trebuie respectate de aceştia. Pentru neîndeplinirea acestor obligații, copiii, la fel ca și adulții, sunt pasibili de sancțiune! Nerespectarea regulilor din Codul Rutier poate duce la sancţiuni de 6-8 puncte-amendă.



12