Dacă se menţin preţurile la gaze, se fac disponibilizări

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Soluţia E.ON şi GDF Energy

Dacă se menţin preţurile la gaze, se fac disponibilizări

Social 16 Aprilie 2010 / 00:00 437 accesări

Federaţia Sindicatelor \"Gaz România\" (FSGR) solicită, public, conducerilor E.ON România şi GDF SUEZ Energy România să nu mai ameninţe cu disponibilizări şi să pună în acord numărul de salariaţi cu prevederile Normativului Tehnic de gaz şi în concordanţă cu normele de muncă-timp stabilite în 2009. FSGR reaminteşte că numărul salariaţilor din distribuţia gazelor naturale a scăzut în ultimii cinci ani, după privatizarea Distrigaz Nord şi Distrigaz Sud, cu peste 10.000, ca urmare a proceselor de reorganizare desfăşurate în cele două companii, a declarat, ieri, liderul sindical, Eugen Luha. \"Nu putem rămâne indiferenţi la continuarea acestui proces şi, înainte de a stabili alte măsuri de protest, solicităm, public, conducerilor celor doi distribuitori de gaz, E.ON România şi GDF SUEZ Energy România, să înceteze cu ameninţările de disponibilizare la care recurg în ultima perioadă şi să treacă, neîntârziat, la punerea în acord a numărului de salariaţi cu prevederile Normativului Tehnic de gaz şi în concordanţă cu normele de muncă-timp, stabilite în anul 2009\", a precizat Luha.

• MOTIVAŢII SIMPLISTE • FSGR se adresează public Ministerului Economiei, precum şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) solicitându-le să pună capăt disputei \"sterile\" cu cei doi distribuitori în jurul nivelului tarifelor de distribuţie şi atrage atenţia că acest lucru nu face altceva decât să alimenteze, cu noi argumente, cele două companii în intenţiile lor de disponibilizare a salariaţilor. \"Facem referire la motivaţia simplistă a celor două companii potrivit căreia neacceptarea de către ANRE a creşterii tarifului determină concedierea salariaţilor\", a explicat Luha. De altfel, liderul sindical a subliniat că nu este pentru prima dată când ANRE manifestă o atitudine de nepăsare faţă de problemele ridicate de sindicalişti, mai ales atunci când se au în vedere nu numai interesul salariaţilor, ci în primul rând, securitatea exploatării sistemului naţional de distribuţie a gazelor naturale. \"Începând cu acest moment, orice disponibilizare de personal înseamnă o astfel de ameninţare asupra securităţii exploatării distribuţiei de gaze\", a precizat Luha. ANRE a rămas impasibilă la toate demersurile sindicaliştilor din ultimii doi ani, prin care cereau verificarea procedurile de lucru puse în aplicare la cei doi distribuitori şi să se pronunţe asupra concordanţei acestora cu legea gazelor şi normativul tehnic.

• ABONEMANT DE DISTRIBUŢIE • \"ANRE şi Ministerul Economiei continuă să refuze o dezbatere serioasă asupra implementării abonamentului de distribuţie şi preferă să gireze măsurile de creştere a profitului companiilor, exclusiv pe spatele şi în sarcina salariaţilor pe care îi reprezentăm\", a adăugat Luha. E.ON România, anunţa în 26 martie, că ar putea renunţa în acest an la aproximativ 1.700 de angajaţi, reprezentând o scădere cu 23% a numărului de salariaţi comparativ cu sfârşitul lui 2009, dacă ANRE nu va accepta creşterea tarifelor la gaze şi energia electrică. La sfârşitul anului trecut, în companiile E.ON din România lucrau 7.400 de persoane, astfel că la finele anului numărul acestora ar putea ajunge la 5.700 de salariaţi. Scăderea numărului de angajaţi va continua în 2011 şi 2012, potrivit reprezentanţilor E.ON. Dacă ANRE nu va acepta majorarea preţurilor, E.ON România va avea dificultăţi în obţinerea de surse proprii de finanţare a programului de înmagazinare a gazelor pentru perioada de iarnă, în continuarea investiţiilor, iar pierderile companiei vor creşte, potrivit E.ON România.



12