Marcel Pavel, interpretul imnului României în meciul cu Franţa (0-0), disputat marţi seară, pe Naţional Arena din Capitală, a devenit rapid protagonistul unui scandal de proporţii, după ce a decis să... „colaboreze” cu autorul textului oficial, poetul Andrei Mureşanu (1816-1863). Pentru a nu se interpreta politic - după cum şi-a justificat gafa în faţa numeroaselor critici primite după eveniment -, Marcel Pavel a evitat versurile „Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume/ Triumfător în lupte, un nume de Traian!\".
Solistul a explicat că a fost alegerea sa să cânte imnul naţional într-o variantă modificată şi a discutat cu cei de la Federaţia Română de Fotbal (FRF) în acest sens, aceştia fiind de acord cu opţiunea sa. Cântăreţul a precizat că timpul alocat pentru ambele imnuri (al Franţei şi, respectiv, României) a fost de trei minute şi a fost chiar depăşit cu 10 secunde. Astfel, el a ales să cânte două strofe din imnul naţional, însă ultimele două versuri din cea de-a doua strofă - „Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume/ Triumfător în lupte, un nume de Traian!\" - au fost înlocuite cu ultimele două versuri din prima strofă - „Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soartă/ La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani!\", acestea constituind un refren.
„A fost ca un îndemn pentru echipa naţională\", a spus Pavel privind reluarea celor două versuri, în locul celor din strofa a doua. În plus, cântăreţul a considerat că celor de pe stadion le va fi mai uşor să cânte cu el două versuri pe care le-au auzit deja. „Am vrut să cântăm aceste versuri ca pe un îndemn. N-a fost rea-voinţă, n-a fost nimic tendenţios\", a spus Marcel Pavel. Anterior, într-o altă declaraţie, Marcel Pavel afirmase: „Se interpreta politic dacă spuneam asta. (...) Mi s-ar fi reproşat dacă aş fi cântat cu Traian\".
PAVEL ŞI FRF, AMENDAŢI CU 5.000 LEI Schimbarea versurilor imnului la meciul România - Franţa îl costă scump pe cântăreţul Marcel Pavel. Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a spus că, potrivit Legii 75/1994, care are ca anexă conţinutul imnului naţional, la evenimentele sportive de pe stadioane se intonează varianta scurtă a imnului, respectiv strofele unu, doi, patru şi 11. Mihai Cristian Atănăsoaei a adăugat că, prin HG 1157/2001, constituie contravenţie „intonarea imnului naţional cu alt text şi cu altă partitură decât cele stabilite de lege\" şi se sancţionează cu amendă între 2.500 şi 5.000 de lei, Prefectura fiind una dintre instituţiile care pot aplica această măsură. „Astăzi (n.r. ieri), Prefectura Capitalei va sancţiona FRF şi persoana vinovată, în speţă Marcel Pavel, cu câte 5.000 de lei, aceasta fiind obligaţia legală a prefectului. Dacă noi în ţară nu ne respectăm valorile naţionale, este cu atât mai probabil să nu fim respectaţi în competiţiile naţionale de către alţii, pentru că drapelul, imnul şi stema naţionale sunt simbolul României ca stat şi nu avem voie nici moral, nici legal să nu le respectăm\", a declarat Atănăsoaei.