„Dacă sunteţi student român în străinătate şi aveţi gândul de a veni acasă, vă rog să o faceţi!”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Gala Studenților Români din Străinătate

„Dacă sunteţi student român în străinătate şi aveţi gândul de a veni acasă, vă rog să o faceţi!”

Educație 08 Ianuarie 2018 / 11:31 960 accesări

Peste 650 de personalități din mediile academic, cultural, public și privat, studenţi şi absolvenţi români și membri ai Ligii Studenților Români din Străinătate din peste 50 de ţări s-au reunit pe 4 ianuarie 2018, la Palatul Parlamentului, Sala C.A. Rosetti, pentru a cunoaște și recunoaște excelența academică românească din toate colțurile lumii.

Rareș Răducanu, președinte LSRS, a vorbit despre importanţa majoră a repatrierii valorilor româneşti pentru a asigura o continuitatea în transformarea democratica a Romaniei, bazata pe idealuri si valori. De asemenea, George Tecușan, secretar general LSRS, a rezumat parteneriatul dintre LSRS și Kaufland, punând accentul pe colaborarea pentru educație, pentru comunitatea de studenți și dorința de a oferi ceva mai bun celor din jur din ultimii 2 ani.

Preşedintele de onoare al LSRS, Sebastian Burduja a menţionat în discursul său la obiectivele Ligii, printre care se numără întoarcerea în ţară care trebuie să devină o opţiune accesibilă şi atractivă pentru studenţii şi absolvenţii români din străinătate. El a mai precizat că „suntem pe locul doi în lume după Siria ca ritm de creştere a Diasporei, ca rată a imigrării. Sunt date ONU. Când într-o ţară cel mai mare vis al unui tânăr este să plece, avem o problemă. Când dintr-o ţară pleacă atât de mulţi şi conform sondajelor ligii peste o jumătate din absolvenţii români de studii în străinătate nu se mai gândesc la întoarcerea în România, avem o problemă. Şi mai puţin de un sfert se gândesc să revină vreodată. (...) România poate să fie prima din lume măcar la câteva lucruri. (...) Dacă sunteţi student român în străinătate sau absolvent şi aveţi gândul de a veni acasă, vă rog să o faceţi. Nu vă aşteptaţi la covor roşu, v-o spunem din proprie experienţă, nu vă aşteptaţi la multe uşi deschise. Faceţi-o pentru că este greu. Faceţi-o pentru că aici puteţi face ceva, puteţi lăsa în urmă ceva. Faceţi-o pentru că aici este acasă, că poate credeţi, ca noi, că România poate să fie prima din lume la ceva”.

La Gala Studenților Români din Străinătate s-au oferit 7 premii și 11 mențiuni special studenților români cu rezultate excepționale:

• Studentul Anului din Europa, nivel universitar – Claudia Gabriela Mitrofan (University of Cambridge, UK).

• Studentul Anului din Europa, nivel post-universitar – Maria Bostenaru-Dan (University of Hagen, Germania) – originară din București.

• Studentul Anului din America de Nord – Eduard Dumitrescu (Clarkston University, SUA).

• Studentul Român al Anului Categoria Alte Continente – Tulia Alexandra Savulov (Universitatea Anahuac Puebla, America Latina) – originară din Arad.

• Studentul Român Erasmus al Anului – Raluca Manea (Universitatea Caroline, Cehia) – originară din București.

• Studentul Anului în România –Diana Beatrix Velicu (UMF Carol Davila, București).

• Marele Premiu: Studentul Român al Anului din Străinătate – Ana Maria Raclariu (Harvard University, SUA) – originară din București.

Ana Maria Raclariu, câştigătoarea Marelui Premiu, a plecat la studii în Marea Britanie după absolvirea Colegiul National Mihai Viteazul în anul 2010. A ales să iși urmeze pasiunea pentru fizică, dobândită în liceu, la universitatea din Cambridge, pe care am absolvit-o în 2014 cu licența în stiințele naturii, specializarea fizică și un master în fizica teoretică și matematică aplicată. In present, urmeză doctoratul în fizică teoretică în Statele Unite ale Americii, la Harvard. Împreună cu colaboratorii ei studiază o parte din legile fundamentale dupa care evoluează universul în care traim, în special o anumită simetrie a spațiu-timpului care, printre altele, ar putea juca un rol esențial în ințelegrea naturii găurilor negre. În timpul e instructor la școala de vară de la Harvard unde a creat și predă un curs de fizică cuantică pentru elevii de liceu pasionați de fizică.

Ea afirmă: „Sunt onorată să primesc acest premiu și în primul rând aș vrea să mulțumesc comitetului LSRS pentru tot efortul pe care îl depun pentru a susține și promova comunitatea de studenți români din străinătate.Cu ocazia aceasta aș vrea să atrag atenția tuturor românilor de excepție care studiază în străinătate. Mulți dintre ei nu au aplicat niciodata la această competiție cu toate că merită cel puțin la fel de mult ca și mine să le fie cunoscute efortul și pasiunea pe care le investesc în ceea ce fac”.



12