O cotă redusă a taxei pe valoarea adăugată (TVA) ar urma să se aplice, începând cu luna ianuarie a anului 2019, și energiei termice destinate românilor. Măsura se regăsește într-un proiect de act normativ aprobat de curând de Parlament și trimis spre promulgare președintelui țării. Recent, parlamentarii au decis scăderea cotei de TVA și pentru serviciul de canalizare.
Proiectul de legepentru completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, ce a fost adoptat recent de către Camera Deputaților, în calitate de For decizional, prevede o serie demodificări legate de sistemul de producere și furnizare a călduriiîn sistem centralizat. Pentru a se aplica, proiectul nu mai are nevoie decât de semnătura președintelui țării și de publicarea în Monitorul Oficial.
Concret, pe lângă multe alte modificări aduse legislației privind alimentarea cu energie termică, propunerea legislativă prevede șireducerea cotei de TVA aplicate livrării energiei termice pentru populație. Mai exact, energiei termice ar urma să i se aplice, de anul viitor, cota redusă de TVA de5%. În acest moment, energia termică se taxează cu 19% (cota standard a TVA), ceea ce înseamnă că TVA-ul pentru aceasta va scădea cu 14%.
Pe lângă această schimbare, proiectul de act normativ mai prevede și ca orice producător de energie termică să aibă posibilitatea de a se racorda la"rețelele de transport sau de distribuție a energiei termice care aparțin proprietății publice sau private a unităților administrativ-teritoriale". Totodată, autoritățile localepot decide să suporte în totalitate sau doar parțial costurile de racordarea consumatorilor și/sau a producătorilor, în funcție de interesul comunității.
Suplimentar, proiectul legislativ va introduceobligația pentru producătorii de energie termică de a furniza, pe toată perioada iernii, căldură populației. Acest lucru ar trebui să elimine sincopele apărute în anii trecuți în furnizarea de energie termică către populație.
"Producătorii/furnizorii agentului termic au obligația să asigure furnizarea agentului termic conform contractelor încheiate cu autoritățile administrației publice locale.Se interzice sistarea furnizării de agent termic primar în perioada sezonului rece, definită conform prevederilor legale, de către producătorii și/sau furnizorii de agent termic primar, precum și sistarea alimentării cu energie primară a acestora de către producătorii/furnizorii de energie primară", se precizează în propunerea legislativă.
Recent, însă printr-o altă lege, parlamentarii au decis șiscăderea cotei de TVA pentru serviciile de canalizare.
Atenţie! Proiectul nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie promulgat de către șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.