Daesh profită de comerţul iresponsabil cu arme către Irak

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Amnesty International

Daesh profită de comerţul iresponsabil cu arme către Irak

Externe 08 Decembrie 2015 / 17:21 753 accesări

Transferurile iresponsabile de arme efectuate către Irak se află la originea arsenalului redutabil utilizat de gruparea jihadistă Daesh (acronimul arab al Statului Islamic, SI), subliniază Amnesty International (AI) într-un raport publicat marți, în care solicită controale mai stricte în acest sens. “Armamentul imens și variat utilizat de grupul armat ilustrează cum comerțul iresponsabil cu arme alimentează atrocitățile la scară mare”, afirmă Patrick Wilcken, cercetător pentru Amnesty, citat de AFP. “O reglementare proastă, dublată de lipsa unei supravegheri a fluxului mare de arme în Irak timp de mai multe decenii, reprezintă o binefacere pentru SI și alte grupări armate, care au avut un acces fără precedent la putere de foc”, a estimat el.

Gruparea jihadistă a intrat în posesia a importante cantități de arme după preluarea controlului asupra unor baze ale armatei și ale poliției irakiene la Fallujah, Saqlawiya și Ramadi (în vestul Irakului), Tikrit (în nord), precum și în Siria. Operațiunile lansate de forțele guvernamentale pentru preluarea controlului asupra Ramadi, capitala provinciei Al-Anbar, sunt îngreunate de „peste 100 de vehicule blindate de luptă, inclusiv tancuri”, aflate în posesia Daesh, care distribuie armament capturat pe diferite fronturi: armele confiscate la Mosul au fost utilizate două săptămâni mai târziu la 500 km distanță de aici, în nordul Siriei, menționează același raport.

ARME ŞI MUNIŢII PROVENIND DIN 25 DE ŢĂRI Gruparea utilizează arme și muniții provenind din cel puțin 25 de țări, dintre care o mare parte provin din Rusia, cum ar fi puștile de asalt Kalașnikov. În ceea ce privește armele de calibru mic, jihadiștii luptă cu arme Tabuk, de fabricație irakiană, Bushmaster E2S, de fabricație americană, CQ chineză, G36 germană sau FAL belgiană. Stocurile de arme irakiene au crescut în perioada războiului din Irak și Iran (1980-1988), perioadă descrisă în raport ca un „moment major pentru dezvoltarea pieței globale de arme moderne”. Irakul a fost, de asemenea, inundat cu arme după invazia din 2003, condusă de SUA, și fluxul de arme a continuat apoi, fiind favorizat de acordurile încheiate după retragerea americană în 2011.

„Consecințele transferurilor iresponsabile de arme în Irak și în Siria și capturarea lor de către Statul Islamic trebuie să fie un semnal de alarmă pentru exportatorii de arme din întreaga lume”, subliniază raportul. AI cere un embargo total asupra livrărilor de arme către forțele guvernamentale siriene și reguli stricte pentru exporturile de arme spre Irak, care să fie condiționate de evaluări stricte în domeniu. AI face apel şi la ratificarea Tratatului asupra Transferurilor de Arme (TTA) de către țările care nu au făcut-o încă, precum SUA, Rusia și China.

„Succesul SI depășește visurile celorlalte grupări teroriste”

Numărul luptătorilor jihadiști străini prezenți în Siria și în Irak a crescut de peste două ori în ultimul an și jumătate, ajungând la cel puțin 27.000, indică un raport publicat marți, la New York, de Soufan Group, o firmă de consultanță specializată în intelligence, transmite AFP. Potrivit raportului, “fenomenul jihadiștilor străini în Irak și în Siria este unul cu adevărat mondial”, numărul lor actual, între 27.000 și 31.000, fiind de peste două ori mai mare decât cel consemnat în iunie 2014 (12.000). “Succesul SI depășește visurile celorlalte grupări teroriste, care par acum demodate, precum Al-Qaida. Acest succes a încurajat zeci de mii de jihadiști să intre în rândurile SI și i-a inspirat pe alții să-i devină simpatizanți”, explică Soufan Group.

Liderul SI a fost ucis. SUA confirmă

Abu Nabil, liderul ramurii SI din Libia, a fost ucis de armata SUA în 13 octombrie, a anunţat Pentagonul. „Moartea lui Nabil va scădea capacitatea SI de a îndeplini obiectivele grupului în Libia, inclusiv recrutarea unor noi membri, stabilirea unor baze în Libia şi plănuirea unor atacuri externe în Statele Unite”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, potrivit „Daily Mail“. Raidul împotriva lui Abu Nabil a fost primul efectuat în Libia, împotriva unui lider SI. Nabil ar fi fost comandantul provinciei Salah-ad-din, înainte de a fi trimis să conducă ramura SI din Libia.

Taguri articol


12