Comisia Europeană și-a exprimat miercuri într-un comunicat „îngrijorarea” după adoptarea de către Congresul american a unor noi sancțiuni împotriva Rusiei, transmite AFP. Executivul comunitar s-a declarat îngrijorat, pe de o parte, de "posibilul lor impact asupra independenței energetice a UE" și, pe de altă parte, de "posibilele consecințe politice negative", reamintind importanța de a coordona politica de sancțiuni între toate statele membre ale G7.
Camera Reprezentanților din SUA a adoptat cu cvasiunanimitate noi sancțiuni împotriva Rusiei, un proiect care provoacă indignarea Moscovei, dar și a Europei, deoarece el ar permite să fie sancționate companii europene. Proiectul de lege, care mai trebuie adoptat de Senat, urmărește să impună represalii Rusiei după o presupusă campanie de dezinformare și de piraterie informatică în timpul alegerilor prezidențiale americane de anul trecut. Alte motive pentru impunerea de sancțiuni sunt anexarea peninsulei ucrainene Crimeea și amestecul în conflictul din Ucraina.
Textul prevede și un mecanism inedit care nu este pe placul Casei Albe: președintele american Donald Trump are nevoie de acceptul congresmenilor dacă va dori vreodată să decidă suspendarea sancțiunilor existente împotriva Rusiei. Dacă textul trece de Senat, Donald Trump va putea face uz de dreptul său de veto. Dar este suficient ca textul să fie votat din nou în Congres cu majoritate de două treimi pentru ca veto-ul președintelui american să fie anulat.