Dalai Lama a vizitat zonele sinistrate din Taiwan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dalai Lama a vizitat zonele sinistrate din Taiwan

Externe 01 Septembrie 2009 / 00:00 379 accesări

Liderul spiritual al tibetanilor, a sosit duminică în Taiwan, în cadrul unei vizite care suscită nemulţumirea Chinei, iar luni s-a deplasat în zonele sinistrate în urma taifunului Morakot, situate în sudul insulei. Dalai Lama a vizitat localitatea Hsiaolin, un sat unde cel puţin 424 de persoane au murit în urma torentelor de noroi provocate de taifunul Morakot, care a lovit insula la începutul lui august, soldîîndu-se, în total, cu 571 de morţi. “Eu sînt un simplu călugăr. Mi s-a cerut să spun rugăciuni pentru pace”, a declarat duminică seara, la sosirea sa în Taiwan, liderul spiritual al tibetanilor. “Nu este vorba despre politică. Este o problemă umanitară”, a adăugat acesta.

Cea de a treia vizită a liderului religios în Taiwan urmează să se încheie vineri. O conferinţă de presă, pe care urma să o ţină luni la Kaohsiung, în sudul insulei, a fost anulată. După puţin timp de la sosirea acestuia, Guvernul chinez a avertizat că această vizită va avea în mod necesar o influenţă negativă asupra relaţiilor dintre China continentală şi Taiwan. Un purtător de cuvînt al Biroului pentru Afaceri taiwaneze din cadrul Consiliului de Stat a acuzat, de asemenea, Partidul Democratic Progresist din Taiwan, de opoziţie, că ar fi avut gînduri ascunse invitîndu-l pe liderul din Tibet. Încă înainte de sosirea lui Dalai Lama pe insula separatistă, pe care China continuă să o considere provincia sa, oficialii de la Beijing şi-au exprimat cu fermitate opoziţia faţă de această vizită. Circa 30 de opozanţi au manifestat, luni, în faţa hotelului unde este cazat. “Dalai Lama nu este aici decât pentru un show politic”, a declarat liderul manifestanţilor, care nu fac parte din etnia majoritară, han, de pe insulă.

Taiwanul s-a separat de facto de China comunistă de circa 60 de ani. Relaţiile s-au ameliorat, însă, în mod simţitor, în urma sosirii la putere, în 2008, a preşedintelui Ma Ying-jeou, care este membru al Kuomintang, un partid naţionalist, care s-a angajat să reia relaţiile cu omologii de la Beijing, tensionate de predecesorul său, favorabil independenţei.

Taguri articol
PD


12