Dalai Lama are susţinerea lui Obama pentru cultura tibetană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dalai Lama are susţinerea lui Obama pentru cultura tibetană

Monden 20 Februarie 2010 / 00:00 419 accesări

Preşedintele american, Barack Obama, l-a primit, joi, pe Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor, pe care l-a asigurat de susţinerea sa puternică faţă de cultura tibetană, ceea ce a antrenat noi proteste din partea Beijingului. Sosirea lui Dalai Lama, laureat al premiului Nobel pentru Pace în 1989, cu 20 de ani înainte de Obama, a fost discretă şi nu au fost prezente camere de luat vederi. Dar după întrevederea care a durat circa 45 de minute, liderul tibetan a ieşit din reşedinţă şi s-a adresat presei. El a s-a declarat fericit de această întâlnire şi a subliniat că are ”o cauză corectă şi paşnică”.

Liderul spiritual, în vârstă de 74 de ani, a desenat două linii pe zăpadă, părând să simbolizeze un drapel tibetan, înainte de a pleca la o reuniune cu secretarul de Stat, Hillary Clinton. După cum era de aşteptat, această ieşire publică a înfuriat autorităţile chineze, potrivit cărora întâlnirea celor doi ”a încălcat grosolan normele internaţionale şi contrazice faptul că SUA au recunoscut că Tibetul face parte din China”. Astfel, Ministerul chinez de Externe a avertizat că întâlnirea prejudicază grav relaţiile chinezo-americane. În plus, ambasadorul american în China a fost convocat, vineri, de autorităţile de la Beijing, pentru a i se înmâna un protest oficial. ”Obama şi-a exprimat susţinerea faţă de păstrarea identităţii religioase, culturale şi lingvistice unice a Tibetului şi faţă de apărarea drepturilor tibetanilor în Republica Populară Chineză”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs. ”Preşedintele a lăudat abordarea căii de mijloc a lui Dalai Lama, angajamentul său faţă de respectarea lipsei de violenţă şi căutarea dialogului cu Guvernul chinez”, a adăugat Gibbs.

La întoarcerea la hotel, Dalai Lama s-a adresat din nou jurnaliştilor, în faţa a sute de susţinători care strigau ”Mulţumim preşedinte Obama”. Liderul spiritual a spus că este esenţial ca SUA şi alte naţiuni să încerce să întreţină relaţii amicale cu China. El a cerut, însă, comunităţii internaţionale să asculte ”visele tinerilor chinezi” şi să exercite presiuni asupra Beijingului să le ofere mai multă libertate şi să pună capăt cenzurii. Liderul tibetan, care s-a exilat în India în 1959, nu a fost primit de Obama la vizita precedentă în SUA, din octombrie 2009, pentru a menaja Beijingul înainte de prima vizită a liderului american în China, o lună mai târziu. Această concesie i-a atras lui Obama critici din partea organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului.



12