Dalai Lama s-a întîlnit cu Carla Bruni-Sarkozy

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dalai Lama s-a întîlnit cu Carla Bruni-Sarkozy

Monden 23 August 2008 / 00:00 644 accesări

Dalai Lama a inaugurat, vineri, un templu budist în sudul Franţei, iar printre invitaţi a figurat şi Prima Doamnă a Franţei. Templul Lerab Ling este unul dintre cele mai mari temple buddiste din Occident şi are o statuie a lui Buddha de şapte metri înălţime. Dalai Lama a condus o procesiune de călugări îmbrăcaţi în portocaliu şi roşu, care cîntau la trompete în jurul templului. Acolo s-a aflat şi Carla Bruni-Sarkozy, îmbrăcată într-o rochie de culoare închisă. Cînd au ajuns la uşă, Dalai Lama i-a oferit o khata, o eşarfă lungă, care înseamnă “bine ai venit”.

Ceremonia de la templul Lerab Ling, situat în regiunea Herault şi construit în conformitate cu designul tradiţional tibetan, a avut loc la încheierea vizitei în Franţa a liderului spiritual tibetan, în timpul căreia acesta a criticat China. Prezenţa sa în Franţa în timpul Jocurilor Olimpice i-a provocat dificultăţi preşedintelui francez, care a fost aspru criticat pentru că a refuzat să discute cu liderul tibetan, iar prezenţa soţiei preşedintelui la această ceremonie a urmărit diminuarea acestor critici. “I-am spus că va fi întotdeauna binevenit în Franţa”, a declarat ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, care a participat la această ceremonie, iar apoi a avut o scurtă întrevedere cu Dalai Lama, alături de Carla Bruni-Sarkozy. Vizita de două săptămîni în Franţa a lui Dalai Lama s-a axat, în mare parte, pe susţinerea de prelegeri despre budism, însă el a profitat de ocazie şi pentru a-şi exprima temerile legate de politicile chineze în Tibet. Translatorul liderului spiritual a declarat că Dalai Lama le-a transmis lui Bernard Kouchner şi Carlei Bruni-Sarkozy îngrijorările legate de faptul că autorităţile chineze îşi intensifică represiunea în Tibet, în timpul JO. Declaraţiile sale sînt sensibile, într-un moment în care China găzduieşte JO, ale căror cheltuieli sînt estimate la 43 de miliarde de dolari şi care urmăresc să impresioneze întreaga lume cu statutul de mare putere al Chinei.

Chestiunea Tibetului a reapărut pe scena publică în luna martie, cînd forţele chineze au reprimat violent protestele organizate în această zonă. Asupra Beijingului s-au exercitat presiuni pentru a opri violenţele şi a demara negocieri cu Dalai Lama. Două runde de discuţii au avut loc între autorităţile chineze şi trimişii lui Dalai Lama, începînd din luna martie, însă nu s-au înregistrat progrese. Răspunsul lui Sarkozy în legătură cu această chestiune a dus la apariţia criticilor din partea militanţilor pentru cauza Tibetului, însă a provocat tensiuni şi cu Beijingul. Iniţial, el a spus că nu va participa la ceremonia de deschidere a JO, dacă Beijingul nu discută cu Dalai Lama. Acest lucru a deranjat autorităţile chineze, însă a deranjat şi tabăra pro-tibetană, avînd în vedere că, pînă la urmă, el a fost prezent la ceremonia de deschidere a JO.



12