„Ursul” lui Dan Chişu face „înconjurul ţării”, urmând să ajungă, zilele acestea, şi la Constanţa. Cel mai nou film care poartă amprenta regizorală a lui Dan Chişu va fi lansat, vineri, în cinematografele româneşti. „Comedia anului” va fi prezentată şi la Cityplex Tomis Mall, proiecţia de gală fiind programată mâine, de la ora 19.00, în prezenţa regizorului şi a actorilor Magda Catone şi Nicodim Ungureanu. Şerban Pavlu, Mihai Constantin, Magda Catone, Cosmin Seleşi, Claudiu Bleonţ şi Gabriel Spahiu, cărora li se alătură şi „mondena” Andreea Grămoşteanu, binecunoscută publicului larg pentru apariţiile din serialul de televiziune „Mondenii”, sunt actorii care se regăsesc în distribuţia filmului.
Încă un motiv pentru a vedea „Ursul”: coloana sonoră a celui mai recent film al lui Dan Chişu este semnată de excepţionalul Goran Bregovic, care a lucrat cu artişti precum Iggy Pop sau Cesaria Evora. „Cu mult timp în urmă, i-am făcut o promisiune prietenului meu, Dan Chişu, şi anume că îi voi compune muzica pentru un film (...). Sunt fericit că am făcut parte din acest proiect”, a spus Goran Bregovic.
Celebrul muzician, cunoscut pentru muzica filmelor regizorului sârb Emir Kusturica, a mărturisit că „Ursul” este prima comedie la care a lucrat. „Nu am mai scris niciodată până acum muzică pentru comedii. Pentru mine, acest lucru a însemnat să fac parte dintr-un proiect al prietenului meu (...). Mergeţi să vedeţi Ursul. Este un film haios şi vă veţi distra!”, a conchis Bregovic.
„Ursul este un film despre sinceritatea noastră, a fiecăruia. Despre o etapă din viaţa noastră când, imediat după Revoluţie, nu ne cunoşteam adevărata listă de priorităţi şi încă eram dominaţi de sentimentalism. Este o poveste banală despre o situaţie banală. Un individ este pus, din motive politice, la conducerea unei unităţi. Nu are nicio cunoştinţă de management şi încearcă să rezolve problema aşa cum ştie. Aşa cum a învăţat la Revoluţie. Doar că instituţia unde este numit director este circul din Bucureşti. De aceea, tot demersul lui devine tragi-comic. Pentru că, dacă ar fi fost numit director la Faur şi ar fi vrut să vândă un strung, nimeni nu s-ar fi opus. Artiştii sunt oameni diferiţi, cu trăiri diferite, aşa că lucrurile o iau razna”, spune regizorul filmului, Dan Chişu. „Este ca o fotografie din tinereţe la care te uiţi şi te miri cât erai de slab sau cât de mult păr aveai în cap. Şi zâmbeşti. La fel şi în filmul ăsta. Te uiţi cât de inocent şi sensibil erai şi cât de puţin alterat de capitalismul care abia îşi arată colţii”, continuă Chişu.
Pelicula a câştigat, în 2008, finanţare la concursul de scenarii organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei, dar şi „Best Pitch Award” în secţiunea „Connecting Cottbus” din cadrul celei de-a XVIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cottbus, Germania.