Dan Diaconescu, acuzat de înşelăciune

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După eşecul Oltchim

Dan Diaconescu, acuzat de înşelăciune

Politică 04 Octombrie 2012 / 00:00 490 accesări

PLÂNGERE PENALĂ ŞI DEMISIE La două zile după încheierea discuţiilor privind posibilitatea privatizării Oltchim au început să pice capete. Dacă marţi conducerea combinatului a fost schimbată, ieri, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în lndustrie (OPSPI), Remus Vulpescu, şi-a dat demisia. Chiar dacă a renunţat la funcţie, Vulpescu nu a omis să ceară tragerea la răspundere a patronului OTV pentru toată mascarada pe care a făcut-o şi mai ales pentru faptul că a distrus orice şansă ca Oltchimul să fie salvat de investitori care chiar îşi doreau să cumpere acţiunile scoase la licitaţie. De fapt... poate că şi Dan Diaconescu şi-ar fi dorit, însă nu l-a ţinut... buzunarul. Ca să nu zicem contul din bancă, pentru că se pare că nu are atâţia bani pe cât i-ar fi trebuit ca să se erijeze în salvatorul combinatului. Dar să revenim la Vulpescu. El a depus, ieri, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), împotriva lui Dan Diaconescu, o plângere penală prin care îl acuză de „înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată“, în legătură cu actele depuse pentru Oltchim. În plângere se arată că „activitatea infracţională reclamată a fost săvârşită prin multiple acţiuni deliberate, având drept scop dobândirea fără drept a calităţii de adjudecatar al licitaţiei organizate pentru privatizarea Oltchim“.

VÂNZARE, NU LICITAŢIE Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că dacă justiţia nu va reacţiona în cazul lui Diaconescu, „asemenea lucruri se vor putea repeta“. Primul-ministru a remarcat că modul în care a procedat Diaconescu a fost „o sfidare şi o bătaie de joc la adresa oamenilor de la Oltchim, fără precedent în cei 22 de ani de democraţie”. De asemenea, Ponta a explicat că Guvernul va solicita Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE) permisiunea ca viitoarea privatizare a Oltchim să fie derulată prin negociere cu un investitor strategic şi nu prin licitaţie deschisă la care să vină oricine. Investitorul va trebui să îşi asume datoriile combinatului, păstrarea locurilor de muncă, realizarea investiţiilor şi derularea negocierilor pentru Arpechim. În privinţa noii conduceri a Oltchim, şeful Guvernului a arătat că aşteaptă ca aceasta să rezilieze toate contractele cu firmele „căpuşe“, să repornească secţiile care pot asigura o producţie „realistă“, nu pe stoc, şi să colaboreze cu consultantul pentru ştergerea datoriilor combinatului şi pregătirea noii privatizări.

ANCHETE SOCIALE În tot acest timp, Ministerul Muncii a demarat anchete sociale în rândul angajaţilor Oltchim, ministrul Mariana Câmpeanu anunţând că ajutorul de urgenţă de 1.400 lei va fi acordat doar salariaţilor de la Oltchim care îndeplinesc mai multe condiţii, printre care venitul pe membru de familie, ca şi numărul de bunuri mobile şi imobile deţinute. Pe lângă faptul că-şi vor primi banii pentru munca depusă, angajaţii s-ar putea reîntoarce la muncă în scurt timp. Noul director general al Oltchim, Mihai Bălan, a declarat că va avea discuţii cu băncile pentru a fi deblocate conturile combinatului, astfel încât în termen de două săptămâni să fie repornite instalaţiile şi să fie plătite salariile restante.

SCANDAL EUROPENIZAT Eşecul privatizării Oltchim a fost tratat cu mare interes şi de presa străină. „Să apari pe treptele Ministerului de Economie cu bancnote în valoare de trei milioane de euro este o cascadorie impresionantă chiar şi după standardele din România. Cu toate acestea, succesul vânzării uzinelor Dacia către Renault arată că ţara poate face şi lucruri bune din privatizare“, scrie Financial Times.



12