Profesorul universitar Dan Horia Mazilu, directorul general al Bibliotecii Academiei Române şi membru corespondent, a încetat, ieri, din viaţă. Născut în 1943, Dan Horia Mazilu a făcut cursurile liceului „Nicolae Bălcescu” din Piteşti, apoi pe cele ale Facultăţii de limbi slave a Universităţii din Bucureşti, luîndu-şi doctoratul, în 1972, cu teza „Udrişte Năsturel”. A urmat treptele ierarhiei universitare, ajungînd profesor la Catedra de Istoria Literaturii Române a Universităţii din Bucureşti.
Dan Horia Mazilu a fost lector de limbă şi literatură română la Universitatea din Sofia şi profesor invitat la Institutul de Romanistică a Universităţii din Viena. A fost ales membru corespondent al Academiei Române în anul 2001, iar din 2006, a fost director general al Bibliotecii Academiei Române, funcţie pe care a onorat-o pînă în ultimele zile ale vieţii. Dintre numeroasele sale lucrări şi studii, fac parte: „Barocul în literatura română din sec. al XVII-lea”, „Varlaam şi Ioasaf”, „Istoria unei cărţi\", „Literatura română în epoca Renaşterii\", „Proza oratorică în literatura română veche\", „Recitind literatura română veche\", „Petre Movilă. Un reper românesc pentru europenizarea Estului\", „Cronicari moldoveni\", „Introducere în opera lui Antim Ivireanu\", „Dimitrie Cantemir, un prinţ al literelor\", „Noi printre ceilalţi sau despre literatura peregrinilor\", „Dracula pe care Occidentul l-a ratat\" şi a editat volumele „Cronicarii moldoveni\", „Cronicarii munteni\", „Din vechimea şi continuitatea românilor. Istoricii Şcolii ardelene\". De curînd, la Editura Polirom, a apărut cartea sa „Văduvele sau despre istorie la feminin”. De asemenea, Dan Horia Mazilu mărturisea, într-un recent interviu, că proiecta să scrie despre o viziune nouă a operei lui Dimitrie Cantemir…
Prin stingerea din viaţă a prof. Dan Horia Mazilu, comunitatea academică pierde pe unul dintre cei mai de distinşi dintre membrii săi, un profesor de vocaţie, un cercetător de excepţie care a lăsat literelor române o operă care se înscrie în tradiţia marilor cărturari români, se arată în necrologul din partea Academiei Române.