Constanţa a fost, timp de patru zile, în perioada 15-18 august, capitala cinematografiei româneşti. În competiţia celei de-a doua ediţii a Festivalului Naţional de Film Românesc (FNFR) au fost înscrise: şapte lungmetraje, nouă scurtmetraje, patru documentare şi nouă filme studenţeşti, dar şi medalioane şi proiecţii comemorative Ştefan Mihăilescu-Brăila şi Dem Rădulescu. Evenimentul s-a încheiat sâmbătă seară, cu gala de premiere a celor mai valoroase pelicule şi a celor mai apreciaţi cineaşti desemnaţi de către juriu, şi prin proiecţia filmului care a obţinut Marele Premiu al FNFR, „Ceva bun de la viaţă”, în regia lui Dan Piţa.
PATRU PREMII PENTRU FILMUL LUI DAN PIŢA Regizorul Dan Piţa a obţinut Marele Premiu al FNFR, pentru filmul „Ceva bun de la viaţă”, peliculă care a mai primit premiul pentru Cea mai bună imagine, dar şi cele pentru Cel mai bun actor şi Cea mai bună actriţă, obţinute de Corneliu Ulici şi Dragoş Dumitru, ex-aequo, respectiv Adelaide Perjoiu. Tânăra regizoare Anca Damian a fost distinsă cu premiul pentru Cel mai bun scenariu original, pentru „Crulic - Drumul spre dincolo”, peliculă care a obţinut şi votul publicului, dar şi Premiul Special al Juriului.
MAESTRUL GEO SAIZESCU, O CARIERĂ DE EXCEPŢIE Premiul Fundaţiei „Fantasio” Constanţa a fost acordat actorului Şerban Pavlu, pentru rolul din „Toată lumea din familia noastră” - regia Radu Jude, iar Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră i-a fost înmânat maestrului Geo Saizescu. „Sunt surprins de această decizie şi le mulţumesc organizatorilor şi juriului. Bătălia dintre maeştrii filmului românesc şi tinerele generaţii nu există! Este o invenţie... Filmul românesc trăieşte prin această unitate dintre generaţii. Trebuie să iubim Constanţa şi manifestările culturale de aici”, a declarat regizorul Geo Saizescu.
„DEFILAREA” TINERILOR REGIZORI Premiul pentru Cel mai bun film „Secţiunea Film Studenţesc” a fost acordat peliculei „Cu cerul la picioare”, în regia lui Diaconescu Bernard Ivanca, iar Premiul de debut i-a revenit tinerei regizoare Iliana Dumitrache, pentru filmul de scurtmetraj „Câmp cu maci”. „Este începutul meu de drum către lungmetraj. E copleşitor până ajungi acolo ca tânăr regizor, dar sper să fiu prezentă aici şi la anul”, a declarat Iliana Dumitrache. Premiul pentru Cel mai bun documentar a fost adjudecat de tânărul regizor Dan Doroftei, cu filmul „Radu Gabrea”. „Documentarul implică o cercetare complexă, el îmbină ştiinţa cu arta. Se pare că tinerii se îndreaptă spre acest gen. Sunt plăcut surprins de acest premiu”, a declarat Dan Doroftei.
„Vreau să mulţumesc Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) şi tuturor celor care au făcut posibil acest festival naţional, într-un moment de tulburare economică. Am asistat la o întâlnire extraordinară între mai multe generaţii de cineaşti. Este un moment emoţionant, ca orice închidere, însă şi unul de continuitate pentru că ne vom reîntâlni aici şi la anul”, a declarat la sfârşitul galei de premiere, preşedintele juriului, prof. univ. dr. Manuela Cernat.
Casetă
Cea de-a doua ediţie a FNFR a fost organizată de CJC, Fundaţia Fantasio Constanţa şi SC Aleea Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Juriul festivalului, prezidat de prof. univ. dr. Manuela Cernat, a fost format din prof. univ. Ioan Cǎrmǎzan, prof. univ. dr. Laurenţiu Damian, lect. univ. dr. Florin Toader, costume-designer Diana Meţiu, asist. univ. drd. Dana Dumitrescu şi asist. univ. dr. Catrinel Dǎnǎiaţă.