Dan Piţa, marele câştigător al Festivalului Naţional de Film Românesc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sărbătoarea cinematografiei, la final

Dan Piţa, marele câştigător al Festivalului Naţional de Film Românesc

Cultură 20 August 2012 / 00:00 420 accesări

Constanţa a fost, timp de patru zile, în perioada 15-18 august, capitala cinematografiei româneşti. În competiţia celei de-a doua ediţii a Festivalului Naţional de Film Românesc (FNFR) au fost înscrise: şapte lungmetraje, nouă scurtmetraje, patru documentare şi nouă filme studenţeşti, dar şi medalioane şi proiecţii comemorative Ştefan Mihăilescu-Brăila şi Dem Rădulescu. Evenimentul s-a încheiat sâmbătă seară, cu gala de premiere a celor mai valoroase pelicule şi a celor mai apreciaţi cineaşti desemnaţi de către juriu, şi prin proiecţia filmului care a obţinut Marele Premiu al FNFR, „Ceva bun de la viaţă”, în regia lui Dan Piţa.

PATRU PREMII PENTRU FILMUL LUI DAN PIŢA Regizorul Dan Piţa a obţinut Marele Premiu al FNFR, pentru filmul „Ceva bun de la viaţă”, peliculă care a mai primit premiul pentru Cea mai bună imagine, dar şi cele pentru Cel mai bun actor şi Cea mai bună actriţă, obţinute de Corneliu Ulici şi Dragoş Dumitru, ex-aequo, respectiv Adelaide Perjoiu. Tânăra regizoare Anca Damian a fost distinsă cu premiul pentru Cel mai bun scenariu original, pentru „Crulic - Drumul spre dincolo”, peliculă care a obţinut şi votul publicului, dar şi Premiul Special al Juriului.

MAESTRUL GEO SAIZESCU, O CARIERĂ DE EXCEPŢIE Premiul Fundaţiei „Fantasio” Constanţa a fost acordat actorului Şerban Pavlu, pentru rolul din „Toată lumea din familia noastră” - regia Radu Jude, iar Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră i-a fost înmânat maestrului Geo Saizescu. „Sunt surprins de această decizie şi le mulţumesc organizatorilor şi juriului. Bătălia dintre maeştrii filmului românesc şi tinerele generaţii nu există! Este o invenţie... Filmul românesc trăieşte prin această unitate dintre generaţii. Trebuie să iubim Constanţa şi manifestările culturale de aici”, a declarat regizorul Geo Saizescu.

„DEFILAREA” TINERILOR REGIZORI Premiul pentru Cel mai bun film „Secţiunea Film Studenţesc” a fost acordat peliculei „Cu cerul la picioare”, în regia lui Diaconescu Bernard Ivanca, iar Premiul de debut i-a revenit tinerei regizoare Iliana Dumitrache, pentru filmul de scurtmetraj „Câmp cu maci”. „Este începutul meu de drum către lungmetraj. E copleşitor până ajungi acolo ca tânăr regizor, dar sper să fiu prezentă aici şi la anul”, a declarat Iliana Dumitrache. Premiul pentru Cel mai bun documentar a fost adjudecat de tânărul regizor Dan Doroftei, cu filmul „Radu Gabrea”. „Documentarul implică o cercetare complexă, el îmbină ştiinţa cu arta. Se pare că tinerii se îndreaptă spre acest gen. Sunt plăcut surprins de acest premiu”, a declarat Dan Doroftei.

„Vreau să mulţumesc Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) şi tuturor celor care au făcut posibil acest festival naţional, într-un moment de tulburare economică. Am asistat la o întâlnire extraordinară între mai multe generaţii de cineaşti. Este un moment emoţionant, ca orice închidere, însă şi unul de continuitate pentru că ne vom reîntâlni aici şi la anul”, a declarat la sfârşitul galei de premiere, preşedintele juriului, prof. univ. dr. Manuela Cernat.

Casetă

Cea de-a doua ediţie a FNFR a fost organizată de CJC, Fundaţia Fantasio Constanţa şi SC Aleea Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Juriul festivalului, prezidat de prof. univ. dr. Manuela Cernat, a fost format din prof. univ. Ioan Cǎrmǎzan, prof. univ. dr. Laurenţiu Damian, lect. univ. dr. Florin Toader, costume-designer Diana Meţiu, asist. univ. drd. Dana Dumitrescu şi asist. univ. dr. Catrinel Dǎnǎiaţă.



12