Dan Puric a vorbit „Despre valoare şi impostură”, la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O lecţie necesară

Dan Puric a vorbit „Despre valoare şi impostură”, la Constanţa

Cultură 13 Ianuarie 2012 / 00:00 792 accesări

Chiar dacă societatea contemporană este guvernată, mai mult ca oricând, de imagine, conferinţa „Despre valoare şi impostură” pe care a susţinut-o Dan Puric, miercuri seară, în Aula Magna a Universităţii „Ovidius”, a pus cuvântul mai presus de imagine. Acest lucru l-au demonstrat cei care au stat în picioare şi au ascultat discursul celebrului actor şi regizor, de la ora 18.30 şi până spre ora 21.00, lipiţi unul de altul, fără să aibă niciun contact vizual cu invitatul special al decanului Facultăţii de Fizică, Chimie, Electronică şi Tehnologia petrolului din cadrul Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. ing. Mihai Gîrţu. Chiar şi în aceste condiţii - din cei aproape 500 de participanţi la conferinţă, mai mult de un sfert au stat în picioare sau în locuri incomode - mesajul lui Dan Puric a ajuns la suflete.

DE LA BLAGA ŞI SCHOPENHAUER PÂNĂ LA „FILOSOFII” SATULUI Presărat cu argumente de autoritate ale unor ilustre personalităţi ale culturii şi filosofiei române şi universale precum: Lucian Blaga - autorul „Trilogiei valorilor”, I.L. Caragiale, Tudor Vianu, Arthur Schopenhauer, Karl Jaspers, Theodor Adorno, discursul lui Dan Puric a găsit „teren” fertil, în rândul celor prezenţi remarcându-se studenţii, semn că speranţă încă mai există. Speranţă pentru un viitor în care valorile adevărate să răzbată, fără a-şi pierde umanitatea şi să fie respectate. Nu au lipsit nici trimiterile reale, la „filosofii” fără nume, ţăranii români.

SETE DE VALOARE „Prezenţa dvs. aici denotă o sete de valoare. Dvs. sunteţi aici, în număr atât de mare, dintr-o nevoie elementară de autenticitate, de sănătate”, a spus Dan Puric, adăugând că realitatea nu este totdeauna cu adevărul.

Bun orator, folosind arme din „arsenalul” unui om de teatru, condimentându-şi discursul cu butade, întâmplări reale, bancuri şi imitând cu talent glasul unor personalităţi, inclusiv pe cel al maestrului Radu Beligan, Dan Puric a ştiut să-şi apropie publicul, care, cu siguranţă, a plecat de la această întâlnire mai bogat spiritual.

AUTOGRAFE PE SCENĂ În cea de-a doua parte a serii, distinsul actor, una dintre vocile cele mai pregnante ale societăţii de astăzi, puse în slujba promovării românismului şi spiritualităţii, a acordat autografe pe cea mai recentă carte a sa, „Fii demn!”. Volumul, care are pe copertă fotografia mamei sale, a fost oferit gratuit, în limita posibilităţilor, însă Dan Puric a dat autografe - direct pe scenă - şi pe caiete sau pe... carnete de note. Următoarea carte care îi va purta semnătura îl va avea pe copertă pe tatăl său, medic.

„Trăim într-o epocă în care normalitatea, din păcate, nu aduce valoarea de care avem nevoie. De aceea am simţit nevoia să aducem în universitate, care ar trebui să fie un centru de cultură, un om care să ne vorbească despre asta, să ne încânte şi să ne facă să ne dorim mai mult normalitatea şi să ne promovăm valorile”, a spus decanul Facultăţii de Fizică, Chimie, Electronică şi Tehnologia petrolului din cadrul Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. ing. Mihai Gîrţu, cel care a avut iniţiativa organizării acestei întâlniri.

Taguri articol


12