Un eveniment filantropic de o deosebită anvergură, în cadrul căruia inegalabilul Dan Puric s-a întâlnit la un dialog plin de duh şi simţire, cu publicul constănţean, s-a desfăşurat, sâmbătă seară, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Conferinţa extraordinară pe tema „Despre iubire şi martiri”, susţinută de apreciatul om de cultură Dan Puric, cu harul său oratoric desăvârşit, i-a emoţionat pe cei peste 700 de constănţeni veniţi cu mic, cu mare, să îşi bucure sufletul şi să se încarce cu energie, dragoste şi idei formatoare, care îndeamnă la toleranţă, demnitate, păstrarea identităţii naţionale, în aceste vremuri tulburi.
Acest spectacol grandios a fost organizat de Grupul de iniţiativă pentru înfiinţarea Fundaţiei Comunitare Pontus Euxin, susţinut de Fundaţia PACT - Parteneriat pentru Acţiune Comunitară şi Transformare, în cadrul Programului de Dezvoltare de Fundaţii Comunitare în România, iniţiat şi coordonat la nivel naţional de către Asociaţia pentru Relaţii Comunitare (ARC) şi derulat în parteneriat cu Fundaţia pentru Parteneriat şi Fundaţia PACT. Prin acest eveniment, Grupul de iniţiativă din Constanţa a marcat punerea bazelor Fundaţiei Comunitare Pontus Euxin, o organizaţie neguvernamentală şi non-profit ce are ca principal scop crearea unei comunităţi puternice şi implicate în judeţul Constanţa. Banii obţinuţi din vânzarea biletelor vor fi folosiţi pentru finanţarea de proiecte în beneficiul comunităţii locale din Constanţa.
● Despre iubire, martiri şi toleranţă ● Aşa cum şi-a obişnuit publicul, să îşi adapteze discursul la realităţile şi istoria locurilor în care conferenţiază, maestrul Dan Puric a vorbit despre pământul plin de iubire şi martiri al Dobrogei, ca model de multiculturalism şi toleranţă religioasă. „Mihail Kogălniceanu ia atitudine pentru folosirea exclusivă a limbii române. Spiru Haret, acest geniu al învăţământului românesc, a spus aşa: învăţaţi ştiinţele în limba română şi învăţaţi Coranul în limba arabă, istoria musulmană… Deci, ceea ce face acum Comunitatea Europeană, numai că o face cu biciul! În clipa aceea vedeai nişte oameni, personalităţi, care funcţionau extraordinar pentru că era - nu se poate folosi cuvântul toleranţă - înţelegere omenească, în ultimă instanţă! Iar lucrul acesta îl are Dobrogea! Este un act de coexistenţă. Iubirea înseamnă tocmai acest liant între oameni, acest coagulant. Când cade un om, nu îl întrebi dacă este greco-catolic, evreu, armean, ci îl ridici! Această gestică este totul”, este de părere Dan Puric. De la poetul iubirii, Ovidiu, de la definiţii ale erosului, dragostei, libidoului - îndelung căutate în marii filosofi sau în propriile experienţe de viaţă - cu care şi-a construit discursul, Dan Puric a trecut la abordarea unui subiect sensibil şi dureros: România de astăzi şi mândria - transformată, treptat, în ruşine - de a fi român. Apreciatul orator a invitat publicul la scurte şi emoţionante reveniri în trecut, în istoria zbuciumată a acestui popor, citându-l pe Eminescu, vorbind despre Antim Ivireanul şi martiriul lui Constantin Brâncoveanu. Martirii creştinismului sunt pentru Dan Puric o putere spirituală, o forţă ce a rezistat în timp.
● Adăpost de noapte pentru oamenii străzii ● Iniţiativa Fundaţiei Comunitare Pontus Euxin aparţine unui grup de constănţeni, cu cariere profesionale în diverse domenii de activitate: Mircea Leu, Adriana Leu, Julide Tulim Petrescu, Irene Monica Aldea, Ştefana Staicu, Crina Şerban, Lidia Frunză, Maria Dinu, Iuliana Gheorghe, Eugenia Munteanu, Gabriela Stanca. Aceştia au fost ajutaţi, în acest demers, şi de tineri voluntari din programul YOUTHBANK, studenţi de la Facultatea de asistenţă socială, cooordonaţi de Laura Giurgiu, Laufer Bari, Manuela Vaseliu şi mulţi alţii.
Un prim proiect al fundaţiei, dar cu caracter permanent, de o deosebită amploare şi necesar pentru oraşul de la malul mării, este adresat oamenilor străzii din Constanţa. În acest sens, se doreşte şi implicarea autorităţilor locale, precum şi a diverselor fundaţii, avându-se în plan găsirea unui spaţiu pentru oferirea de adăpost şi hrană caldă, pe timp de noapte, pentru aprox. 50 de persoane. Până la definitivarea acestui demers, deocamdată, pentru această iarnă, Grupul de iniţiativă şi-a propus să le ofere oamenilor străzii saci de dormit şi un ceai cald, în trei puncte din oraş.