Dăncilă, despre președinția Consiliului UE, raportul MCV și rezoluția PE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dăncilă, despre președinția Consiliului UE, raportul MCV și rezoluția PE

Respingem categoric propunerea Finlandei ● Preşedintele a făcut o obsesie din dărâmarea actualului Cabinet
Politică 14 Noiembrie 2018 / 07:10 2435 accesări

Premierul Viorica Dăncilă a declarat marţi că respinge propunerea Finlandei, care s-a oferit să preia Preşedinţia Consiliului UE în locul României, spunând că ţara noastră este pregătită şi că preşedintele Klaus Iohannis ştie acest lucru.

Dăncilă: Categoric respingem propunerea Finlandei. Era de aşteptat după declaraţiile preşedintelui

"Este de aşteptat ca în urma afirmaţiilor făcute de dl preşedinte Klaus Iohannis să avem efecte de genul acesta. Cu siguranţă România e pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE. Guvernul e bine pregătit şi acest lucru îl ştie şi dl Iohannis pentru că există un comitet interministerial la care au participat şi consilierii prezidenţială. E finalizat întreg programul de acţiuni. În medie vor fi 7 întâlniri sau discuţii în perioada exercitării preşedinţiei Consiliului UE. Vom aveam evenimente formale şi informale. A început procesul de finalizare efectivă a Summit-ului. România a pregătit, a selectat o veritabilă armată de profesionişti care vor asigura resursa umană necesară. Sunt 279 de preşedinţi şi vicepreşedinţi coordonatori ai grupurilor de lucru. Sunt câteva cifre care arată seriozitatea cu care am tratat lucrurile şi faptul că suntem pregătiţi. Mai mult, România deţine preşedinţia din umbră în perioada celei austrice", a declarat Viorica Dăncilă, la Antena 3.

Întrebată ce le răspunde oficialilor finlandezi, Dăncilă a spus: "Categoric că respingem acest lucru. Și Finlanda a văzut că România este pregătită".

Precizările vin după ce Finlanda a propus preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în locul României, afirmă premierul finlandez, Juha Sipilä, precizând că Bucureştiul a transmis că nu este necesar acest lucru.

România urmează să deţină Preşedinţia Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, fiind urmată de Finlanda.

Dar, în contextul tensiunilor politice din România şi a declaraţiei preşedintelui român, Klaus Iohannis, care a afirmat că România nu este pregătită pentru preluarea Consiliului UE, premierul Finlandei, Juha Sipilä, a exprimat luni seară disponibilitatea ca Guvernul de la Helsinki să înceapă mandatul european din ianuarie 2019.

Juha Sipilä a subliniat că Bucureştiul nu a făcut această solicitare, precizând că, dimpotrivă, Guvernul de la Bucureşti a confirmat că va prelua Preşedinţia Consiliului UE conform programării, informează agenţia de presă STT şi postul YLE.

Dăncilă: Preşedintele a făcut o obsesie personală din dărâmarea actualului Cabinet

Premierul a declarat marţi, la Antena 3, că preşedintele a făcut o obsesie personală din dărâmarea actualului Cabinet, făcând referire la atacurile lui Klaus Iohannis la adresa Executivului. Dăncilă l-a acuzat pe şeful statului că vrea instabilitate.

"Preşedintele a făcut o obsesie personală din dărâmarea actualului cabinet. Am convingerea că guvernul va supravieţui, pentru că este Guvernul României. (...) Dl Iohannis, prin astfel de afirmaţii, prin dorinţa de a răsturna Guvernul deserveşte profund României. Sunt adepta fermă unei bune conlucrări, dar mă văd obligată să condamn ferm o astfel de atitudine. Mă întreb ce vrea preşedintele anarhie, instabilitate, pentru că eu cred că asta este efectul când eşti promotorul unor astfel de afirmaţii", a declarat Viorica Dăncilă, la Antena 3.

Cât priveşte declaraţiile preşedintelui cu privire la desele deplasări ale premierului, Dăncilă a mai spus: "Ar fi de râs dacă din nefericire nu ar fi de plâns. Îi răspund nu neapărat domnului Iohannis, ci românilor, că am fost în Arabia, Turcia, Kuweit, Oman, în interestul românilor. Avem prefigurat parteneriatul public-privat, cu o singură condiţie, investitorii trebuie să afle despre oportunităţi. Toate ţările mari în lume merg acolo şi caută investitori. De ce nu am face şi noi? Este un proverb. Dumnezeu îţi dă, dar nu îţi bagă în traistă. Eu înţeleg să îmi respect funcţia de premier chiar dacă dl Iohannis vine cu astfel de afirmaţii".

Klaus Iohannis a afirmat marţi că guvernarea nu este îmbunătăţită dacă premierul Viorica Dăncilă "din când în când vine din Arabia în Bucureşti şi spune lucruri haideţi să facem bine ca să fie bine".

Despre MCV: Sunt dezamăgită şi revoltată. Care e rostul întrebărilor lui Frans Timmermans?

Viorica Dăncilă a declarat că este dezamăgită şi revoltată de raportul MCV, întrebându-se care e rostul celor 18 întrebări pe care i le-a pus Frans Timmermans. Premierul spune că e inadmisibilă recomandare CE de a suspenda procedurile în numirea şi revocarea procurorilor de rang înalt.

"Trebuie să spun că sunt dezamăgită şi revoltată. Dezamăgită pentru că nu e corect atâta timp cât argumentele României nu sunt luate în considerare. Am mers în PE, am vorbit cu dl Timmermas şi am spus lucruri pe care nu poate spune că nu le ştie, şi mă refer la protocoale. Eu nu pot accept sub nicio formă acea recomandare în care CE impune să suspendăm procedura de numire. O astfel de solicitare ar fi o încălcare a tratatului european. E inadmisbil ca procedurile de revocare sau numire să fie (...) e o intervenţie brutală în chestiunile care ţin exclusiv de România. De asemenea, nu e corect să ni se spună să reluăm proceduri de revocare, când procurorul din Germania a fost demis într-o singură zi. Ne întrebăm de ce asemenea interferenţă?", a afirmat Viorica Dăncilă, marţi seară, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Prim-ministrul s-a întrebat care a fost rostul întrebărilor transmise Guvernului de către prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, dacă nu a ţinut cont de răspunsurile oferite.

"I-am oferit argumente juridice (prim-vicepreşedintelui CE, Frans Timmermans - n.r.). Nu am văzut nici măcar unul dintre aceste argumente să fie reflectate în MCV şi îmi pun întrebarea care e rostul acestor 18 întrebări de la dl Timmermans? De ce pui aceste întrebări cuiva dacă nu te interesează ce răspunde? Cred că nu mai putem accepta ca românii să fie certaţi sau să li se ceară lucruri care nu se cer altora în Europa. Sunt proeuropeană, am fost europarlamentar 9 ani, nimeni nu mă poate bănui că nu vreau ca România să meargă pe calea europeană. Dar în acelaşi timp trebuie să avem tăria şi demnitatea să ne apărăm ţara", a completat Dăncilă.

Comisia Europeană recomandă României, în raportul MCV prezentat marţi, să elaboreze un cadru legal care să permită supravegherea eficientă a activităţilor serviciilor de informaţii şi a colaborării acestora cu instituţiile judiciare.

Pe de altă parte, adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, anunţă Comisia Europeană marţi, recomandând în raportul MCV suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

Prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, i-a transmis, în data de 4 octombrie, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, în care îi cere lămuriri cu privire la modificarea codurilor penale.

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis, săptămâna trecută, prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, în răspunsul privind modificarea legislaţiei în domeniul justiţiei, că multe dosare DNA şi DIICOT reprezintă forme de şantaj. Şeful Executivului s-a referit şi la practici abuzive ale procurorilor.

Despre rezoluţia din PE: Se vede că este politică

Viorica Dăncilă a declarat, referitor la rezoluţia privind statul de drept din ţara noastră, adoptată în Parlamentul European, că aceasta este una politică şi au fost scoase amendamente care făceau referire la protocoalele secrete.

"Categoric se vede că este o rezoluţie politică. E profund incorectă şi în cel puţin în câteva puncte nu are temei deloc, iar la altele nici măcar nu se referă la România. S-au respins amendamentele de condamnare a SRI şi instituţii din sistemul judiciar, de parcă astfel de protocoale ar fi practicate în lume, dar ele sunt de neaceptat. (...) Un bun român nu votează niciodată împotriva proprie ţări, indifernt de războiul politic, de benficii, de context. Este trist să vezi astfel de europarlamentari români votând împotriva ţării', a declarat Viorica Dăncilă, la Antena 3.

Parlamentul European a adoptat, marţi, proiectul de rezoluţie prin care exprimă preocupare privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare în România. Textul rezoluţiei semnalează îngrijorarea Parlamentului European privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare, avertizând că există riscul subminării independenţei justiţiei şi a acţiunilor anticorupţie.

Rezoluţia intervine după două dezbateri organizate în Parlamentul European la care au participat premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis. Documentul, publicat pe site-ul Parlamentului European, conţine 13 recomandări către România şi instituţiile Uniunii Europene în ceea ce priveşte sistemul judiciar şi combaterea corupţiei.

Dăncilă, despre votul pentru rezoluţie: Oricine poate constata intervenţia făcută pentru ca Guvernul să plece

Dăncilă a declarat că europarlamentarii români, precum Monica Macovei sau Cristian Preda, care au votat pentru rezoluţia privind statul de drept în România au acţionat astfel pentru a dărâma Guvernul pe care îl conduce.

"Aş fi vrut să nu văd, dar oricine cu minim interes pentru actualitate poate constata intervenţia făcută pentru ca Guvernul să plece. Cine să vină? Cu ce sprijin parlamentar? Cred că e o mare inconştienţă care ne poate face rău. Vedem reacţiile altor state în legătură cu declaraţiile preşedintelui României. Este clar că toţi au mers pe aceeaşi lungime de undă, toţi au vrut să fie sancţionată România şi acest lucru se vede odată cu votul dat în plenul PE astăzi", a afirmat Viorica Dăncilă, la Antena 3, întrebată dacă vede o legătură între votul din PE pentru adoptarea rezoluţiei al europarlamentarilor Monica Macovei sau Cristian Preda.

Ulterior votului din PE, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marţi, că toate familiile politice din Parlamentul European au votat pentru adoptarea rezoluţiei privind justiţia din România, inclusiv 135 de socialişti, din care face parte şi PSD, dar şi 51 de europarlamentari ALDE.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi, referitor la rezoluţia adoptată în PE, că va transmite colegilor din grupul ALDE faptul că este nemulţumit de vot, susţinând că este curios cine ar fi putut să intervină să scoată amendamentul legat de protocoale, iar apoi să-l pice la un vot.

"Colegele mele din ALDE, Renate Weber şil Norica Nicolai au votat împotriva rezoluţiei. Această rezoluţie e făcută fără să existe o poziţie echilibrată a oficialităţilor române, fie Guvern, Parlament. E un document total dezechilibrat, subiectiv şi pe mine mă dezamăgeşte profund. Voi trimite azi, mâine, colegilor din ALDE pentru a-mi exprima nemulţumirea. O să văd lista celor care au votat de la ALDE", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.



12