Europarlamentarii danezi din toate grupurile politice au insistat ca Guvernul lor să susţină Franţa şi Germania şi să împiedice ”aderarea prematură” a României şi Bulgariei la Schengen. ”România şi Bulgaria nu ar trebui să adere la Schengen înainte de a rezolva problemele corupţiei şi crimei organizate”, au spus patru europarlamentari din Danemarca. În scrisoarea trimisă de ei premierului danez, citează data menţionată de preşedinţia ungară a UE, 1 octombrie 2011, spunând că este prematură. Ei vor ca UE să nu-şi asume angajamente legate de date şi termene.
Pe de altă parte, Comisia Europeană (CE) vrea să lanseze o investigaţie asupra iniţiativei Guvernului Olandei de a restricţiona accesul muncitorilor români şi bulgari pe piaţa muncii din această ţară. CE va verifica dacă noile reglementări propuse de Olanda respectă legislaţia europeană care asigură libertatea de mişcare a persoanelor. Muncitorii români şi bulgari nu vor mai fi bineveniţi pe piaţa muncii din Olanda, în cazul în care propunerea ministrului pentru Afaceri Sociale, Henk Kamp, va fi aprobată. De la 1 iulie 2011, bulgarii şi românii, dar şi cetăţenii ţărilor din afara UE vor primi permis de muncă în Olanda doar în cazuri excepţionale, dacă Parlamentul va vota propunerea lui Kemp. Ministrul bulgar pentru Afaceri Sociale, Totiu Mladenov, a subliniat că Laszlo Andor, comisarul european pentru Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune, a declarat că restrângerea libertăţii de mişcare a bulgarilor şi românilor afectează buna funcţionare a pieţei comune a blocului european. Deocamdată, la 1 mai, restricţiile pe piaţa muncii impuse cetăţenilor din cele opt ţări central şi est-europene care au devenit membre UE în 2004 vor fi anulate. Cetăţenii din Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Slovenia şi Slovacia vor putea lucra fără permise speciale în toate statele UE, inclusiv în cele care impuseseră restricţii pe piaţa muncii. Germania, Austria şi Marea Britanie au menţinut anumite restricţii în această perioadă de şapte ani.
“Bulgaria nu va păstra tăcerea asupra eşecului statelor UE de a respecta deficitele lor bugetare sub limita admisă, pentru că este tratată incorect în privinţa aspiraţiilor de a adera la Schengen”, a declarat premierul bulgar, Boiko Borisov, aflat într-o vizită oficială în Croaţia. Borisov a criticat Germania, Franţa şi Olanda, pentru că ”insistă asupra unor progrese irelevante tehnic, ca lupta contra corupţiei şi crimei organizate”, blocând aderarea ţării sale la spaţiul Schengen. Borisov a criticat aparenta ipocrizie şi standardele duble practicate de unele dintre ţările occidentale care critică Sofia în privinţa aderării la Schengen, dar care nu respectă restricţiile bugetare ale UE.