Daniel Morar se retrage de la şefia Parchetului General

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În sfârşit, „un gest normal”

Daniel Morar se retrage de la şefia Parchetului General

Politică 06 Aprilie 2013 / 00:00 427 accesări

SARCASMUL UNORA Propunerile şefilor Parchetelor, făcute de premierul Victor Ponta, au generat multe discuţii, analize sau cârcoteli de tot soiul, că doar suntem un popor sâcâitor de gureş. S-au luat legile la analizat, s-au rezolvat speţe de tot soiul, s-au căutat “găuri negre” în proceduri, s-a vorbit de înţelegeri absconse şi s-a răscolit trecutul Laurei Codruţa Kovesi, propusă la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Pe scurt, multă lume a participat la “autopsia” numirilor. Primul care a reacţionat a fost prim-adjunctul procurorului general al României, Daniel Morar, care s-a declarat nemulţumit de Kovesi. Premierul consideră că este \"o diferenţă de substanţă\" între Morar şi Kovesi, deoarece, în opinia sa, Morar este \"vinovatul principal şi coordonatorul acţiunilor de persecuţie politică a celor care au votat la referendumul pentru demiterea preşedintelui\". El este de părere că frustrările lui Morar au legătură cu faptul că nu a reuşit să-şi impună oamenii lui din DNA. Ponta a dat exemplu propunerea făcută procurorului şef interimar al DNA, Călin Nistor, de a ocupa postul de adjunct al şefului DNA, şi refuzul acestuia. În opinia lui, acest refuz demonstrează că Morar are control asupra procurorilor şi încearcă să conducă \"o grevă\" la DNA.

Ca urmare a criticilor primite de la premier şi preşedinte, Daniel Morar a anunţat, ieri, că demisionează de la conducerea Parchetului General. Se pare că l-a durut atunci când omul pe care el l-a salvat de dosarul “Flota” i-a transmis că detaşarea în funcţia de prim-adjunct al procurorului general ar putea fi neconstituţională. El a precizat că a renunţat la funcţie pentru că a dorit să îi dea preşedintelui \"dreptul şi limitele, şi marja de a negocia cu ministrul de Justiţie şi de a obţine pentru vârful DNA-ului, pentru vârful Ministerului Public oameni dintre cei mai buni\". Întrebat dacă rămâne la CCR, unde a fost numit prin decret de Băsescu, Morar a spus \"Da\". CSM a anunţat imediat că a decis încetarea detaşării lui Morar în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ începând din 15 aprilie, dată de la care va fi consilier al preşedintelui CSM, Oana Schmidt Hăineală, până la preluarea funcţiei de judecător la CCR. Premierul Ponta consideră că retragerea lui Morar este un gest normal, ţinând cont de lipsa unei prevederi legale care să asigure statutul său de conducere a Ministerului Public, şi îşi exprimă disponibilitatea de a colabora de urgenţă cu CSM.

INTERESUL Sociologul Alfred Bulai consideră că cel care beneficiază cel mai mult din faptul că Ponta a propus-o pe Kovesi la şefia DNA este preşedintele PNL: ”Acum, Antonescu poate critica Guvernul, ceea ce este mană cerească din punct de vedere electoral. Cât despre propunerea lui Kovesi, să fim serioşi, Victor Ponta şi Crin Antonescu au pătimit ei destule alte rele”. E drept că Antonescu candidează la Preşedinţia României, deci are nevoie de sprijinul USL, deci implicit al PSD. Funcţia de preşedinte al Senatului nu e aducătoare de publicitate care să-l scoată în prim plan, aşa încât deocamdată singura lui şansă este să lupte contra lui Băsescu. El l-a lăsat singur pe Ponta să îşi asume numele Kovesi şi încearcă să se asigure că oamenii văd că el a făcut tot ce i-a stat în putinţă ca să împiedice asta. Prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu l-a lăudat pe Ponta pentru propunerea Kovesi, considerând că premierul a dat dovadă că “a avut tărie să se opună presiunilor din propria alianţă, ceea ce este de admirat”.



12