Daniela Țurcanu și Gheorghe Caruțiu expun la București

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Lumină lină“ și „Taina luminii“, în Săptămâna Mare

Daniela Țurcanu și Gheorghe Caruțiu expun la București

Cultură 26 Aprilie 2016 / 17:51 2394 accesări

Daniela Țurcanu

Daniela Țurcanu

Gheorghe Caruțiu

Gheorghe Caruțiu

Doi artiști reprezentativi pentru spațiul dobrogean, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, conf. univ. dr. Daniela Țurcanu și lect. univ. dr. Gheorghe Caruțiu, expun miercuri, 27 aprilie, de la ora 12.00, la București. Expoziția de pictură intitulată „Lumină lină - Taina luminii” inaugurează Galeria de Artă Modernă „Splai 313” a Facultății de Ingineria și Managementul Sistemelor Tehnologice (FIMST) din cadrul Universității Politehnice din București, situată în Splaiul Independenței nr. 313, Sectorul 6, București, manageriată de către decanul FIMST, prof. univ. dr. ing. Cristian Doicin.

Vernisajul va fi susținut de criticul de artă dr. Radu George Serafim din București, curatorul expoziției fiind directorul Galeriei de Artă „Anemone” din București, dr. Florentin Gabriel Niculescu.

Potrivit celor doi artiști dobrogeni, expoziția organizată în Săptămâna Mare reprezintă un fel de pregătire spirituală pentru a primi în suflet bucuria Învierii Mântuitorului.

„A organiza o expoziție de pictură într-o incintă mustind de inginerie poate părea o idee nepotrivită. A încerca să îmbini două domenii aparent atât de diferite ar putea părea o idee neconvențională. A aduce spiritul inovator al unor artiști într-un spațiu populat cu mințile iscoditoare ale studenților la inginerie ar putea însă părea o idee interesantă. (...) Ne bucurăm că suntem parte a acestui demers, în care lumina creativității ne învăluie, dar ne și dezvăluie adevăruri nespuse. Ne bucurăm să avem în preajma noastră crâmpeie de lumină tainică”, spune decanul FIMST, prof. univ. dr. ing. Cristian Doicin.

SINCERITATE ȘI SMERENIE

„Un peisaj este, așa cum afirmă unii, „icoana creației divine”. A privi lucrările Danielei Țurcanu din acest unghi, ceea ce, fără îndoială, ar fi o formulă simplificatoare, ar impune descifrarea caracteristicilor unei formule cosmice a veșniciei, ceea ce devine mult mai dificil, întrucât se impune folosirea acelor elemente ce țin de sacralitate. (...) Există un alt mod de a descifra acel limbaj profund cu care operează Daniela Țurcanu, și anume, culoarea. (...) Artista recurge la existențele complementare din natură ale culorilor vii, cu mici nuanțe pastelate, ceea ce denotă nu numai sinceritate, ci și smerenie”, apreciază criticul de artă dr. Radu George Serafim

„REFUZUL EPIGONISMULUI ESTE O CALITATE MORALĂ A ARTISTULUI”

Referitor la creația lui Gheorghe Caruțiu, criticul de artă dr. Radu George Serafim subliniază: „Refuzul epigonismului este o calitate morală a artistului, dar poate fi și un alt fel de a privi, de a pune în valoare talentele cu care lucrează Caruțiu. În acest mod, profesorul devine artistul valoros prin el însuși, întotdeauna sincer cu sine și cu cei din jur, cu privitorii lucrărilor sale, lucru pe care, intuit de aceștia, îl conferă și aprecierile de care s-a bucurat întotdeauna”.

Citește și:

„Lumina secretă a Dobrogei”, de la Sulina la Balcic

Dublă expoziție aniversară Daniela Țurcanu și Gheorghe Caruțiu

Țurcanu și Caruțiu, între „Reveria Naturii - Geometria Naturii”



12