După o vară în care românii au cumpărat cu teamă pastă de dinţi ce ar fi putut proveni din lotul toxic din China, dar au stat şi cu gîndul la posibilele transporturi de carne din focarele englezeşti de febră aftoasă, acum trebuie să le fie frică şi de iaurturi. În urma unei notificări a Comisiei Europene, prin sistemul rapid de alertă, Autoritatea Naţională Sanitar - Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a fost informată, în urmă cu o săptămînă, despre prezenţa unui ingredient toxic în iaurturile de fructe marca \"Danone\". Suspiciunile experţilor europeni s-au îndreptat către guma de guar, ingredient contaminat cu dioxină, mai ales că produsul nu provine din România, ci a fost importat. Cu toate că iniţial au refuzat să comenteze situaţia creată, reprezentanţii firmei de lactate \"Danone\" au recunoscut că cele două sortimente de iaurturi care ar putea fi contaminate cu dioxină au ajuns în magazine din 31 de judeţe. După ce au primit precizări din partea ANSVSA, direcţiile veterinare judeţene au intensificat controalele în toate unităţile de distribuţie din ţară. Avînd în vedere că iaurturile ar putea reprezenta un pericol pentru sănătatea consumatorilor, inspectorii au retras de pe piaţă toate loturile suspectate, iar probele prelevate au fost trimise la laboratorul de referinţă din Budapesta. Cu toate că directorul adjunct al DSVSA Constanţa, Gheorghe Dincă, a declarat că \"în ultimele zile, au fost retrase din magazinele de pe litoral mai multe loturi de iaurt de fructe\", şeful acestuia, Grigore Mertoiu, încearcă să păstreze secretul asupra acţiunilor inspectorilor veterinari. \"Am primit dispoziţia de la ANSVSA, însă trebuie să păstrăm caracterul de confidenţialitate la loturile restrase şi la acţiunile noastre. Deocamdată, nu am informaţii despre iaurturi sechestrate la Constanţa, însă o precizare publică va fi făcută la sfîrşitul acestei săptămîni. Acţiunea este în derulare şi singurul lucru pe care îl pot spune este faptul că iaurturile au termen de valabilitate pînă pe 11 septembrie 2007\", a declarat directorul executiv al DSVSA Constanţa, Grigore Mertoiu.
Dioxina creşte riscul de cancer
Considerată un produs natural, obţinut dintr-o tufă de fasole care se cultivă în India, Pakistan şi sudul Statelor Unite ale Americii, guma de guar este folosită în industria alimentară ca aditiv cu funcţii de agent de îngroşare sau stabilizator. Din punct de vedere tehnologic, guma de guar are de opt ori puterea de îngroşare a amidonului din porumb. Pe de altă parte, dioxina este o substanţă cancerigenă utilizată frecvent în industria alimentară, iar în doze de peste un miligram pe kilogram provoacă intoxicaţii care pot produce malformaţii ale fetuşilor în cazul gravidelor şi măresc riscul dezvoltării cancerului. Potrivit academicianului Victor Voicu, şeful catedrei de toxicologie a Universităţii de Medicină \"Carol Davila\" din Bucureşti, nu există cazuri documentate de deces cauzate de intoxicaţia cu dioxină, însă este cunoscut faptul că o doză de peste un miligram pe kilogram provoacă intoxicaţii la om. Cercetătorul susţine că intoxicaţia cu dioxină se manifestă prin leziuni hepatice, tulburări endocrine sau hormonale. Potrivit acestuia, alte semne vizibile ale intoxicaţiei acute cu dioxină sunt erupţii pe faţă şi pe piept, chisturi de diferite forme, diverse tulburări digestive şi respiratorii, precum şi efecte negative asupra funcţiei hepatice. Academicianul a adăugat că dioxina se depune în ţesutul gras şi este eliminată greu de organism, în vreme ce timpul de înjumătăţire a cantităţii depozitate în organism este de şapte ani. Voicu a precizat că efectele asupra organismului se produc în timp îndelungat, la cîteva săptămîni de la ingerarea substanţei şi, de aceea, efectul pe termen lung este periculos. Unul din cazurile celebre de intoxicare cu dioxină este cel al preşedintelui Ucrainei, Viktor Iuşcenko, însă toxicologii susţin că această substanţă se foloseşte în numeroase alimente.