Efuziune de tinereţe, tradiţie, voie bună şi culoare, ieri, pe străzile oraşului Constanţa. Prilejul acestor manifestări pozitive l-a constituit cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Dansului, Cîntecului şi Portului Popular Turco - Tătar, organizat de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România (UDTTMR). Deşi deschiderea oficială a manifestării a fost programată ieri, de la ora 17.00, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanţa, festivalul a debutat cu o paradă a tuturor ansamblurilor participante la festival, prilej pentru locuitorii Constanţei să admire dansul, cîntecul şi portul popular turco-tătar. Parada a pornit ieri dimineaţă, din Piaţa Ovidiu, loc încărcat de spiritualitate şi de tradiţie, continuîndu-şi drumul pe bulevardele Tomis şi Ferdinand şi avînd ca punct final Casa de Cultură. Pe platoul instituţiei, ansamblurile din Turcia, Crimeea, Bulgaria, Tatarstan, Kazahstan, Kosova şi Macedonia au susţinut un program artistic.
Apoi, şefii delegaţiilor din Turcia, Crimeea, Kazahstan, Kosovo, Macedonia şi Tatarstan, însoţiţi de preşedintele UDTTMR, Amet Varol - directorul general al festivalului, au fost primiţi de către viceprimarul municipiului Constanţa, Gabriel Stan. Oficialii străini şi-au manifestat bucuria de a fi prezenţi la Constanţa, pentru prima dată, aşa cum este cazul celor din Kazahstan sau pentru a opta oară, aşa cum este cazul celor din Macedonia. Ei au apreciat dialogul cultural care există între ţările participante la festival şi Constanţa. Viceprimarul Gabriel Stan a primit delegaţiile străine, mulţumindu-le „veteranilor“ manifestării că revin, de fiecare dată, cu plăcere la acest festival de tradiţie şi urîndu-le bun venit celor care participă pentru prima dată la manifestare. La final, au avut loc schimburi de daruri între membrii delegaţiei şi viceprimarul Gabriel Stan. Acesta le-a oferit medalia de argint a oraşului şi un DVD menit să prezinte Constanţa şi a primit, la rîndul său, produse tradiţionale şi dulciuri, iar cel mai original cadou a fost un costum popular oferit de reprezentanta Kazahstanului.
Debutul oficial al evenimentului a avut loc ieri după-amiază, în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor, în prezenţa unui public numeros, din rîndurile căruia au făcut parte muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, ataşaţi ai Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa, preşedintele UDTTMR, Varol Amet - directorul general al festivalului, deputatul UDTTMR Aledin Amet. Dansurile, cîntecele şi costumele tradiţionale au fost aduse în atenţia celor prezenţi de ansambluri renumite, din Crimeea, Macedonia, Turcia, Kosovo, Kazahstan, Bulgaria, Tarastan, precum: Boztorgay, Cansu, Delikanlilar, Fidanlar, Kanara, Karadeniz, Karasu, Kaytarma, Kostel, Kubadin Kîzlarî, Mehtap, Mini Karadeniz, Narenler, Nurbatlar, Ucansu, Yîldîzlar.
Astăzi, de la ora 17.00, în cadrul Festivalului Internaţional al Dansului, Cîntecului şi Portului Popular Turco - Tătar este programat un alt spectacol pe scena Casei de Cultură. De asemenea, de la ora 16.00, cîteva dintre grupurile participante la festival sînt aşteptate să susţină spectacole la Medgidia (Cercul Militar), Mihail Kogălniceanu (Căminul cultural), Techirghiol (Teatrul de vară) şi Tulcea (Palatul Copiilor). Duminică, în ultima zi a festivalului, ansambluri din Turcia şi din Crimeea, dar şi ansamblurile autohtone Ucansu şi Kaytarma sînt aşteptate la Zilele Cobadinului. Tot mîine, de la ora 17.00, este programat spectacolul de gală care încheie cea de-a XIV-a ediţie a manifestării.
Tradiţionalul Festivalul Internaţional al Dansului, Cîntecului şi Portului Popular Turco - Tătar este organizat de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România (UDTTMR), Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Ministerul Culturii şi Cultelor, în colaborare cu Primăria Municipiului Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa.