Prima ediţie a Concursului de dansuri populare dobrogene şi ale etniilor din regiune, din cadrul proiectului „Multiculturalitate şi diversitate pe plaiuri dobrogene”, s-a desfăşurat, vineri, la Palatul Copiilor. La competiţie au participat preşcolari şi elevi din ciclul primar, din judeţul Constanţa, care au fost premiaţi pe măsura prezenţei artistice, coregrafiei şi vestimentaţiei lor.
Trofeul a fost acordat trupei care a reprezentat Grădiniţa nr. 33, cu dansul „Căluşarii”, iar premiul I a ajuns la trupa Grădiniţei „Amicii”, cu dansul german „Polca”. Pe locul al II-lea s-a clasat Grădiniţa „Yubezde Hanim”, cu dansul tătăresc „Şalaşîm”, iar premiul al III-lea a fost câştigat de Grădiniţa „Steluţele Mării”, cu dans ţigănesc.
Recompensele nu s-au oprit aici: Premiul pentru originalitate a ajuns la Liceul tehnologic „Radu Prişcu” din Dobromir, cu dansul „Ai cikicikicha”, iar Premiul pentru expresivitate a fost câştigat de Grădiniţa „Luminiţa” din localitatea Lumina, cu dansul „Kalinka”. Premiul pentru popularitate a revenit Grădiniţei nr. 7 din Medgidia, în timp ce Premiul pentru impresie artistică a fost câştigat de Grădiniţa „Steluţele Mării”, cu dansul „Şatra”.
Evenimentul a inclus şi o expoziţie de artă culinară tradiţională românească, dar şi cu preparate specifice etniilor dobrogene.
„Suntem la prima ediţie a concursului, proiect lansat în toamnă de către noi, Grădiniţa „Steluţele Mării”. Prima etapă s-a desfăşurat în iarnă, cu o expoziţie de fotografie la care au participat cadre didactice din judeţ şi din ţară, cu tema obiceiuri şi tradiţii, iar acum este etapa a doua. Concursul de dansuri populare româneşti şi ale etniilor din Dobrogea l-am realizat la iniţiativa unui colectiv didactic care iubeşte tradiţia, folclorul şi dansurile populare. Am constatat că, în ultimul timp, generaţiile de copii se îndepărtează de ce este tradiţional şi autentic pentru noi, împrumutăm de la alte popoare diverse evenimente şi uităm, de fapt, că nu se poate Crăciun, Paşte, Anul Nou fără tradiţiile noastre româneşti. Prin astfel de acţiuni vrem să transmitem şi să menţinem cât putem flacăra vie a tradiţiei încă de la vârste fragede”, a declarat directorul Grădiniţei „Steluţele Marii”, Georgeta Adam.
Evenimentul a fost organizat de către Grădiniţa cu program prelungit „Steluţele Mării”, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Palatul Copiilor.