Dănuț Căpățînă, condamnat la patru ani și patru luni de închisoare!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Acuzat că a favorizat o firmă în cadrul unei licitații

Dănuț Căpățînă, condamnat la patru ani și patru luni de închisoare!

Eveniment 25 August 2016 / 13:19 2742 accesări

După trei amânări, magistrații Tribunalului Constanța l-au condamnat joi pe Dănuț Căpățînă, fostul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța, la o pedeapsă de patru ani și patru luni de închisoare și interzicerea unor drepturi, pentru tentativă de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. În același dosar, judecătorii au dispus o pedeapsă de doi ani de detenție față de Mihai Corneliu Stănculescu, fost șef al Serviciului Achiziții din cadrul SCJU Constanța, pentru aceeași faptă. Un alt inculpat din această speță, Renato Micu Cristea, prestator de servicii de administrare în domeniul sanitar către SCJU Constanța, a primit o pedeapsă de doi ani și șase luni de închisoare pentru tentativă de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și fals intelectual. Cu aceeași pedeapsă s-a ales și Violeta Androne, director financiar-contabil în cadrul SCJU Constanța. Tribunalul Constanța l-a condamnat și pe Gheorghe Antohi, angajat în cadrul SCJU Constanța, la doi ani și șase luni de detenție pentru tentativă de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și fals intelectual. Trei ani și șapte luni de închisoare a primit Endora Carmela Gherghina, ladata faptelor consilier juridic în cadrul SCJU Constanța, pentru aceleași infracțiuni. A șaptea persoană inculpată în acest dosar, Marioara Furnică, economist în cadrul Serviciului Achiziții al SCJU Constanța, a fost condamnată la un an, patru luni și 80 de zile. De asemenea, inculpații trebuie să achite câte 4.900 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată în termen de zece zile.

Potrivit anchetatorilor, în calitate de manager al SCJU Constanța, "inculpatul Căpățînă Dănuț, atât în etapa prealabilă demarării procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producție, distribuție și monitorizare oxigen medicinal, cât și pe parcursul derulării acestei proceduri, în perioada 20 octombrie - 30 noiembrie 2010, a încălcat în mod repetat și deliberat dispozițiile legale în materia achizițiilor publice și atribuțiile de serviciu specifice.
În calitate de membri ai comisiei de evaluare din cadrul SCJU Constanța, în aceleași împrejurări, inculpații Cristea Micu Renato, Androne Violeta, Stănculescu Mihai Corneliu, Antohi Gheorghe și Gherghina Carmela Endora au încălcat dispozițiile legale și atribuțiile ce le reveneau în procesul de evaluare a ofertelor", conform rechizitoriului întocmit în acest caz de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Aceleași acuzații i-au fost aduse de DNA și Marioarei Furnică, despre care anchetatorii spun că a participat, pe 20 octombrie 2010, la ședința de deschidere a ofertelor, în locul lui Mihai Corneliu Stănculescu.

DNA a susținut că la data de 20 octombrie 2010, cu ocazia derulării primei etape a procedurii de atribuire a contractului, "inculpații Cristea Micu Renato, Androne Violeta, Antohi Gheorghe, Gherghina Carmela Endora și Furnică Marioara au întocmit și au atestat, prin semnătură, conținutul procesului-verbal al ședinței de deschidere a ofertelor din aceeași dată, în cuprinsul căruia au fost inserate date nereale din care reieșea faptul că ofertantul SC „R.M.B. INTER MED SOLUTIONS” SRL București ar fi depus toate documentele necesare pentru calificarea în etapa următoare a procedurii (...), deși aceste înscrisuri nu existau la dosar", se precizează în referatul DNA. Procurorii spun că această situație a dus la respingerea ca neconformă a ofertei unei societăți comerciale (persoană vătămată în dosar), cu toate că "aceasta îndeplinea toate cerințele impuse de către autoritatea contractantă prin documentația de atribuire, cât și la crearea premiselor necesare obținerii, de către ofertantul SC „R.M.B. INTER MED SOLUTIONS” SRL București, care nu îndeplinea criteriile minime de calificare, a unui folos injust, constând în atribuirea frauduloasă a contractului de concesiune în valoare de 27.000.000 lei (aproximativ 6.302.226,78 euro)", se mai arată în rechizitoriu. Procurorii mai precizează, însă, că, în urma intervenției Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, contractul de concesiune cu pricina nu a mai fost atribuit societății pe care inculpații ar fi favorizat-o.

Citește și:

Dănuț Căpățînă a cerut eliberarea din arest! Judecătorii au spus pas!



12