Dar muzical de la pianista Roxana Bajdechi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La final de an

Dar muzical de la pianista Roxana Bajdechi

Cultură 31 Decembrie 2009 / 00:00 994 accesări

? De la Boston, acasă ? În perioada sărbătorilor de iarnă, când cei de vârsta ei se gândesc la distracţii, pianista Roxana Bajdechi le-a făcut un dar foştilor dascăli şi colegi, prietenilor, rudelor şi altor constănţeni iubitori de muzică. Marţi seară, în sala „Sergiu Celibidache” a Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria” - instituţia de învăţământ vocaţional unde şi-a exersat talentul de pianistă până în clasa a VII-a -, Roxana Bajdechi a susţinut un recital de pian cuprinzând, în mare parte, lucrări din repertoriul romantic pentru care tânăra are o predilecţie. Tehnica sa pianistică îi permite, însă, să abordeze o gamă variată de stiluri muzicale: de la baroc, la clasic, romantic, modern şi contemporan. Din Statele Unite, de la Boston, acolo unde desfăşoară o bogată activitate concertistică, dar şi pedagogică - Roxana este profesor la Piano Academy „M. Steinert & Sons”, tânăra a venit la Constanţa pentru a „împărţi” publicului de acasă din prea plinul sufletului său de artist.

Recitalul a fost deschis cu Sonata op. 5 în Fa minor de Brahms. Roxana Bajdechi s-a dovedit nu doar o talentată interpretă, ci şi o bună cunoscătoare a vieţii compozitorilor, împărtăşindu-i şi publicului neavizat din tainele care au stat în spatele procesului creativ, muzica fiind vie, la fel ca şi trăirile compozitorilor. „Eu sunt mare fan Brahms. Am învăţat această sonată, care este considerată şi una dintre cele mai dificile piese din repertoriul pianistic. Sonata a fost scrisă când Brahms avea 20 de ani. Părţile I, III şi V ale sonatei au fost compuse de Brahms foarte curând după întâlnirea sa cu Robert Schumann, la 20 de ani, care l-a plăcut foarte mult. Brahms admira muzica lui Schumann şi această întâlnire l-a inspirat să scrie foarte repede această muzică minunată. Celelalte două părţi erau compuse dinainte, iar la începutul părţii a doua este scris un citat dintr-o poezie de dragoste”, a spus Roxana Bajdechi. Din programul serii au făcut parte şi „Preludiile” lui Debussy din Caietul II, „Ondine” - după numele celebrei sirene din mitologia germană şi „Focuri de artificii”, care se referă la jocurile de lumini de la sărbătorirea Zilei Naţionale a Franţei, titlul referindu-se, după cum le-a dezvăluit Roxana celor prezenţi, şi la acrobaţiile pianistice pe care le presupune interpretarea acestei piese.

? Aniversări Schumann şi Chopin ? Recitalul susţinut de Roxana Bajdechi s-a încheiat cu „Carnavalul”, de Schumann. „Mă bucur că am ales ’Carnavalul’ pentru acest program. În curând, vom sărbători 200 de ani de la naşterea lui Schumann, iar unul dintre momentele din Carnaval se intitulează Chopin şi sărbătorim şi 200 de ani de la naşterea lui Chopin”, a precizat pianista Roxana Bajdechi. „Fiind eleva liceului nostru până în clasa a Vll-a, am remarcat-o pe Roxana încă din clasele primare la audiţiile săptămânale pe care le coordonez. Din clasa a Vlll-a s-a transferat la Bucureşti, la Liceul „George Enescu” şi de fiecare dată când venea în vacanţe, la Constanţa, mă bucuram să o revăd în recitaluri de pian şi în concerte camerale alături de colegi pe care-i acompania”, specifică profesoara de pian Mariana Parnica. Printre cei prezenţi marţi seara, la recitalul Roxanei, s-au aflat învăţătorul său, Gheorghe Popescu şi directorul Colegiului de Arte, Nicoleta Heroiu.

Tânăra artistă a mai cântat pentru publicul de acasă, cu aceeaşi dăruire şi căldură, în urmă cu doi ani, în sala Colegiului Naţional de Arte. La sfârşitul anului 2007, alături de talentata pianistă s-a aflat colegul său, violonistul italian Markus Placci. După absolvirea Liceului „George Enescu”, la clasa renumitei Olga Szel, Roxanei i s-a oferit o bursă completă de studii la Conservatorul din Boston, pe care l-a absolvit cu „Magna cum laude”, urmând şi un Master în concertistică.



12