Darea în plată - mult zgomot pentru nimic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Propunerea BNR: plafon de 150.000 euro

Darea în plată - mult zgomot pentru nimic

Economie 14 Februarie 2016 / 15:27 1254 accesări

Va vedea lumina zilei legea dării în plată? În ce formă? Totul se decide marți (în cazul în care discuția nu se amână din nou, pentru că... motive - n.r.)

Va vedea lumina zilei legea dării în plată? În ce formă? Totul se decide marți (în cazul în care discuția nu se amână din nou, pentru că... motive - n.r.)

Darea-n plată - runda doi. Sau trei. Sau cine mai știe? Marți e o nouă dezbatere, la care ar trebui să participe toate părțile interesate - statul, băncile, banca centrală. Desigur, cea mai interesată parte, populația, n-are ce căuta. Nu-i ca și cum se chinuie cineva ca legea să o ajute. Oamenii de la centru se dau de ceasul morții: și tărăgănează, și dau amendamente, și critică, și trag tocmai pentru ca darea în plată să nu-i afecteze prea tare. Potrivit mai multor surse (inclusiv inițiatorul legii, deputatul Daniel Zamfir), jucătorii s-au delectat, în weekend, cu lista de propuneri a BNR. Banca centrală ar vrea ca locuințele vizate de darea în plată să nu aibă o valoare mai mare de 150.000 euro, iar ratele plătite de cei care cer să le dea în plată ar trebui să depășească 65% din venituri. Legea nu s-ar aplica retroactiv și nici n-ar afecta programul Prima Casă. Sună prea bine ca să fie adevărat și probabil că-i doar o țeapă.

E (CÂT DE CÂT) OFICIAL Președintele Comisiei de Buget a Senatului, Viorel Arcaș, a declarat, la începutul weekend-ului trecut, că și reprezentanții băncii centrale sunt invitați marți la dezbaterea privind reexaminarea legii dării în plată. Asta deși, susține el, n-a văzut deocamdată nicio scrisoare cu recomandări din partea BNR - „Marți (trei ceasuri rele? - n.r.), darea în plată este pe ordinea de zi. Am amânat dezbaterea în urmă cu două săptămâni, pentru că au fost tot felul de grupuri de lucru pentru a întocmi amendamente. Trebuie să luăm în discuție notele parlamentarilor, deja avem o serie de amendamente de la inițiatorul legii (deputatul liberal Daniel Zamfir - n.r.), apoi urmează cererile președintelui Klaus Iohannis, care a reîntors proiectul în Parlament“. În urmă cu două săptămâni, părțile implicate au dat vina una pe cealaltă - cei de la centru au spus că bancherii s-au făcut că plouă și au susținut că n-au analizat în detaliu proiectul; bancherii au susținut că ei nici măcar nu au fost invitați la dezbatere. Apoi, zi de zi, șefii băncilor autohtone au făcut cu rândul și au dat cu pumnii și cu picioarele în proiectul dării în plată. Că transformă creditarea în leasing, că omoară Prima Casă, că distruge piața imobiliară...

STAI! CUM?!? Inițiatorul legii, Daniel Zamfir, a declarat și el, în weekend, că, potrivit informațiilor inițiale pe care le deține, recomandările BNR sunt menite să facă legea... inaplicabilă - „BNR cere impunerea unui plafon de 150.000 euro pentru valoarea caselor care intră sub incidența legii și condiția ca ratele celor care au contractat împrumutul să depășească 65% din venituri. În plus, cei care au contractat creditul trebuie să stea în locuința respectivă. Evident, legea n-ar fi retroactivă și nici nu s-ar aplica programului Prima Casă“. Reamintim că, la începutul lui ianuarie, guvernatorul Mugur Isărescu declara că senatorii și deputații trebuie să aibă în vedere faptul că legea trebuie să îi protejeze doar pe cei care au credite pentru locuințe. Același Isărescu cataloga reacția virulentă a bancherilor la adresa legii drept una firească, „întrucât ei lucrează cu banii deponenților, pe care trebuie să îi poată da înapoi în orice moment“. În concluzie, se se va întâmpla marți? Estimarea noastră, cea pesimistă (sau, mai bine zis, realistă) - mult zgomot pentru nimic, dezbatere amânată.



12