Darea în plată, imună la magia neagră a bancherilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Începe nebunia!

Darea în plată, imună la magia neagră a bancherilor

Economie 12 Mai 2016 / 16:16 1046 accesări

Avocatul Gheorghe Piperea: „De vineri, 13 mai, locuințele pot fi date în plată, iar bancherii nu-i mai pot opri pe români nici cu păpuși voodoo“

Avocatul Gheorghe Piperea: „De vineri, 13 mai, locuințele pot fi date în plată, iar bancherii nu-i mai pot opri pe români nici cu păpuși voodoo“

Notificarea de dare în plată transmisă băncii suspendă plata ratelor și orice măsură de executare silită!

Notificarea de dare în plată transmisă băncii suspendă plata ratelor și orice măsură de executare silită!

GHINION, BANCHERULE!

Gata, de vineri, 13 mai (această dată de tristă amintire pentru bancherii autohtoni), poți da în plată locuința! Iar cel mai important pas în acest demers este notificarea, care îngheață toate efectele contractului de credit. Documentul se depune la bancă prin intermediul avocatului, notarului sau executorului judecătoresc și arată că debitorul vrea să dea în plată locuința luată pe credit. „Important de reținut este că se suspendă plata ratelor, dobânzilor și comisioanelor, dar și executarea silită! Banca este invitată la notar să semneze actul prin care ia casa, dar stinge împrumutul. Notificarea trebuie să ajungă la sediul central al băncii, dar e bine ca o copie a actelor să fie depusă și la sucursala de la care s-a contractat împrumutul. Cine e deja executat silit trebuie să depună un dosar și la cesionarul creanței (recuperator - n.r.). Și ar fi bine ca și executorul judecătoresc, și angajatorul să fie înștiințați“, explică avocatul Gheorghe Piperea. Iată și câteva „tehnicalități“ - debitorul trebuie să dea două zile și ore diferite în care banca să se prezinte, dar nu mai devreme de 30 de zile libere de la depunerea notificării. Cum? Ce? „Prima și ultima zi nu se iau în calcul, astfel că termenul legal este de cel puțin 32 de zile, sau 33 - 34, dacă la capăt sunt vreun weekend sau vreo sărbătoare legală. Dar nu e nicio grabă! Dacă s-a depus notificarea, banca nu mai are cum să ia banii. Asta a fost - nici măcar cu păpuși voodoo nu ne mai pot opri“, punctează Piperea.

CE ȘI CUM

Și ia să vezi acum hazardul moral despre care tot amenință cei de la BNR. Băncile pot contesta cererile clienților. Atenție - nu pot să spună că notificarea e invalidă, căci legea dării în plată (DIP) e oficială, ci doar că solicitantul nu îndeplinește criteriile de eligibilitate (imobilul sare de plafonul de 250.000 euro, spre exemplu). Și cum ar fi ca și cei care știu că nu se încadrează să facă asta? Cât durează procesul (fiind în România, discutăm de la 12 luni în sus, nu-i așa?), oamenii nu mai plătesc rate. Tare, nu? Iar apoi, ce te faci cu cei care au luat credit ca să își construiască ceva și n-au mai făcut nimic? Să vezi acolo iadul evaluatorilor. Cât costă, însă, notificarea? Cel mai ieftin e prin executor, potrivit spuselor lui Piperea, unde legea impune un plafon maxim de 400 lei - „Dacă se ajunge la instanță, trebuie să îți iei un avocat, care nu ar putea să ceară mai mult de 1.500 lei. La notar, suma de plată este de 0,3% din valoarea creditului, întrucât actul de dare în plată trebuie asimilat unui contract special. La creditul maxim, de 250.000 euro, onorariul ar fi de 750 euro. Notarii vor primi marți, 24 mai, o circulară de la Uniunea Notarilor Publici din România, în care li se explică ce și cum“. Cea mai spinoasă problemă, însă, e cea a impozitului către stat. Tranzacțiile imobiliare se taxează cu 2 - 3% din valoare. Va pune oare statul bir pe darea în plată? „Nu cred, nu poți să pui impozit pe libertate, mai ales că nici nu există prevederi explicite în Codul Fiscal“, consideră Piperea. Trăim, însă, în România, așa că ar fi bine să ne așteptăm la ce-i mai rău.



12