Darea-n plată, băgată iarăși în corzi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Distracția nu se oprește niciodată

Darea-n plată, băgată iarăși în corzi

Economie 23 August 2016 / 17:35 618 accesări

Deputatul Daniel Zamfir: „Dacă debitorii trebuie să mai aștepte să dea în plată, ce-ar fi ca și băncile să-și mai aștepte banii?“

Deputatul Daniel Zamfir: „Dacă debitorii trebuie să mai aștepte să dea în plată, ce-ar fi ca și băncile să-și mai aștepte banii?“

Bancherii notifică iarăși statul în legătură cu legea dării în plată... Pe bune, băieți?

Bancherii notifică iarăși statul în legătură cu legea dării în plată... Pe bune, băieți?

O NOUĂ LOVITURĂ Lupta pentru darea în plată părea încheiată. Dar nu, bancherii nu se lasă așa de ușor. Raiffeisen Bank International notifică statul român în problema legii DIP, o scrisoare oficială în acest sens ajungând deja pe masa Guvernului, după cum au confirmat, pentru „Telegraf“, surse din piața bancară. Ce conține scrisoarea? Neclar. Nici cei de la RBI n-au vrut să spună. Cel mai probabil, însă, bancherii reclamă încălcarea dreptului la proprietate și invocă marea de tratate semnate întru asigurarea protecției investițiilor străine. Ce urmează? Autoritățile vor primi un termen până la care să modifice legea DIP; altfel, urmează procese pe la diverse tribunale internaționale. Nimic nou pentru ai noștri. Reamintim că nu-i prima acțiune de acest gen - la finele lui 2015, șefii a patru bănci-mamă cu subsidiare în țara noastră i-au trimis o scrisoare lui Iohannis, cerând prevenirea efectelor legii DIP asupra sectorului bancar. Și atunci, ca și acum, amenințarea a fost aceeași - procese multe și mărunte la curți de arbitraj. Scrisoarea era semnată de Andreas Treichl (Erste Group, proprietarul BCR), Carlo Vivaldi (Unicredit Group), Frederic Oueda (Societe Generale, proprietarul BCR) și Karl Sevelda (RBI). Cât de grav a fost afectată Raiffeisen Bank România de legea DIP? Greu de spus. Cert este că banca, a patra din sistem, a raportat, în semestrul I, un profit de 36 milioane euro, mai mic cu 25% față de rezultatul din 2015, pe fondul constituirii de provizioane suplimentare.

UNA DUPĂ ALTA Și asta nu-i singura lovitură dată dării în plată. Tot în aceste zile a apărut și vestea că decizia instanței pentru reducerea tarifelor notariale legate de legea DIP a fost amânată. E lesne de înțeles că inițiatorul actului normativ, deputatul Daniel Zamfir, nu-i foarte încântat - „Eu nu mai pot cu domnii ăștia de la Raiffeisen! După ce-au avut tupeul maxim să spună că judecătorii din România judecă în contra legii, adică nu așa cum vrea el, după ce-au făcut sute de milioane de euro, dacă nu chiar miliarde, pe spinarea statului și românilor (în ani de criză!), acum vor să mai dea un tun, mizând pe un non-combat al Guvernului! Ce-ar fi să ne enervăm și să nu mai lucrăm cu banca asta. Ce repede ar zbura de-aici“. Rămâne de văzut ce atitudine vor lua autoritățile.



12