Darea-n plată, coșmarul „rechinilor“ de pretutindeni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mai e o săptămână!

Darea-n plată, coșmarul „rechinilor“ de pretutindeni

Economie 07 Mai 2016 / 08:31 1469 accesări

Primul pas al dării în plată este o cerere notarială către bancă, iar aceasta va costa. Cât? Nu se știe încă!

Primul pas al dării în plată este o cerere notarială către bancă, iar aceasta va costa. Cât? Nu se știe încă!

Avocatul Gheorghe Piperea: „Mugur Isărescu, avocatul din oficiu al băncilor delincvente, a pierdut lamentabil lupta cu darea în plată, deși a folosit rachete balistice intercontinentale“

Avocatul Gheorghe Piperea: „Mugur Isărescu, avocatul din oficiu al băncilor delincvente, a pierdut lamentabil lupta cu darea în plată, deși a folosit rachete balistice intercontinentale“

Unii „analiști“ sunt penibili. Cei care-i citează și îi lasă să bată câmpii sunt la fel de penibili. Iar cei de la BNR încearcă, în această perioadă, să-i întreacă. Joi, deprecierea „șoc“ a leului (cu 0,0102 lei) a fost pusă pe seama legii dării în plată, iar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nu numai că nu a negat „știrea“, dar i-a și ironizat drăgăstos pe „analiștii“ aberanți. Băieți, ați pierdut. Punct. Legea a trecut, o avem, iar după 13 mai începe nebunia. Nu te grăbi totuși să renunți la locuință. Asta trebuie să fie o soluție de ultim resort. Dacă ai fost deja evacuat, însă, fă cererea înainte de 13 mai. Și nu uita - costă. Cât? Nu se știe încă și nici nu există (încă) un tarif general acceptat (sau impus prin lege). Cert e că trebuie mers la notar și la avocat, două categorii profesionale cunoscute pentru faptul că nu prea lucrează pro bono.

LA CONSTANȚA..

. Primul pas atunci când te-ai hotărât să dai locuința în plată e cererea notarială, care, evident, costă. Cât? Nu se știe, deocamdată. Și nici nu există un tarif fix. Notarii constănțeni nu par să știe încă ce și cum, mulți dintre ei declarând că nu i-a contactat încă niciun potențial dătător în plată. Cei mai mulți așteaptă, de luni încolo, o notificare de la centru (Uniunea Notarilor Publici), cu un posibil tarif standard, aplicat în toate birourile membre. Din câte se pare, totul ar putea depinde de valoarea locuinței în discuție. La 60.000 euro, o primă estimare pune tariful notarial la circa 2.500 - 3.000 lei. Ești supraîndatorat? Ai conturile poprite? N-ai bani să treci strada, de unde și acest gest disperat de a renunța la locuință? Ei bine, ghinion. Poate faci un credit rapid la IFN, doar ca să acoperi costurile birocratice. Iar dacă banca va contesta cererea ta, căci poate face asta, se ajunge la proces, unde este nevoie de avocați. Alți bani, altă distracție, pentru că, nu-i așa, vorbim despre o lege socială, care vrea să-i ajute pe românii aflați în impas financiar. Dar, dacă notarul vrea 3.000 lei, iar avocatul cere 2.000 lei, ajungem la 5.000 lei. Față de câteva zeci de mii de euro, cât vor „rechinii“ din banking de la un debitor de gen, e parcă ceva mai bine, nu?

AMENINȚĂRI VOALATE

Și totul s-a întâmplat în condițiile în care bancherii au avut cel mai tare avocat posibil - pe însuși șeful BNR, Mugur Isărescu. „Nu vi se pare că a cam clacat?“, se întreabă un alt avocat, Gheorghe Piperea - „Ca avocat din oficiu al băncilor delincvente, Isărescu a eșuat. Probabil că „bietul“ client caută acum pe altcineva. În plus, mie mi se pare că din discursul de joi al lui Isărescu reiese și o amenințare - a spus așa: „Până acum ați auzit doar de anumiți avocați, dar vă asigur că veți auzi și de ceilalți. Și băncile au avocați“. Toți marii reprezentanți legali ai băncilor au fost bătuți, inclusiv la Curtea Constituțională. Mai rămâne să vină doar avocații britanici (sau, în lipsă, cercetătorii britanici) sau americani. O să-i batem și pe ei! Uite că de data asta Mugur Isărescu nu a fost chiar atât de destoinic. A pierdut lamentabil lupta cu darea în plată, în condițiile în care a folosit rachete balistice intercontinentale. În mod garantat, acționarii multinaționalelor îi cer socoteală acum“. Cu o zi în urmă, Isărescu avertizase că darea în plată atacă proprietățile băncilor, care își vor apăra acest drept și vor contesta actul normativ, fie la Curtea Constituțională, fie la alte foruri. Slabe șanse de succes. Darea în plată tinde să devină coșmarul „rechinilor“ de pretutindeni. Și Polonia, spre exemplu, pregătește o lege similară.



12