Darea-n plată, lege socială... cică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Darea-n plată, lege socială... cică

Economie 19 Mai 2016 / 15:55 724 accesări

Multe cereri de dare în plată sunt blocate, din cauza impozitului de 2% cerut de stat consumatorilor (care n-au bani și renunță la locuință...)

Multe cereri de dare în plată sunt blocate, din cauza impozitului de 2% cerut de stat consumatorilor (care n-au bani și renunță la locuință...)

Statul a dat, statul a luat. Zeci de cereri de dare în plată sunt blocate, din cauza taxelor prea mari cerute unor oameni atât de disperați încât renunță la o locuință pentru care au depus și avans și au mai plătit și rate. Trecând peste onorariile notarilor, avocaților și executorilor judecătorești, statul aplică o lovitură sub centură - impozit de 2%, pentru că darea în plată este o tranzacție imobiliară. Desigur, cel care își predă casa băncii nu obține niciun venit, doar o ștergere a datoriei, însă MFP vrea 2% din valoarea declarată a imobilului. Iar dacă-i cumpărat prin 2008, în perioada de boom... ghinion.

Inițiatorul legii dării în plată, Daniel Zamfir, cere Guvernului să-i scutească de impozitul de 2% pe cei care dau în plată casa la bancă, notând că „răspunsul oferit de Guvern, privind taxarea pe baza faptului că orice tranzacție imobiliară se impozitează, este greșit interpretat“ - „Guvernul poate da o HG prin care să stabilească scutirea de la impozit a celor care renunță la case pentru că nu-și mai pot achita datoriile la bancă. Așa cum s-au găsit norme pentru a aplica o taxă de 57 lei tuturor persoanelor care nu au niciun venit, așa mă aștept ca și acum să dea o hotărâre prin care aceste impozite să nu cadă în cârca oamenilor, aflați oricum într-o situație de pierdere“. În opinia lui Zamfir, este absolut aberant ca unui om care nu a obținut venituri și care își asumă o pierdere uriașă prin renunțarea la casă să i se ceară impozit de 2%, doar pentru că a realizat o tranzacție imobiliară de pe urma căreia nu înregistrează niciun profit - „În acest moment, notarii sunt în ceață, pentru că nu știu dacă să aplice impozit de 2% pe suma rămasă de plătit sau pe suma inițială. Guvernul este ipocrit! Pe de-o parte, mi-a cerut mie să fac legea cât mai socială, în schimb acum interpretează cum vrea articolul 111 din Codul Fiscal“. Darea în plată a unui bun imobil este considerată, din punct de vedere fiscal, un transfer al dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal și se impozitează în conformitate cu prevederile articolului 111 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la valoarea declarată în actul de dare în plată, precizează Ministerul Finanțelor Publice.



12