Darea-n plată, reparată (deși nu-i stricată)

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tehnocrații-lăutari cântă după ureche

Darea-n plată, reparată (deși nu-i stricată)

Economie 30 Mai 2016 / 15:52 569 accesări

Avocatul Gheorghe Piperea: „Impozitul pe darea în plată nu există! E doar interpretarea rău-voitoare a tehnocraților care știu fiscalitate cam lăutărește“

Avocatul Gheorghe Piperea: „Impozitul pe darea în plată nu există! E doar interpretarea rău-voitoare a tehnocraților care știu fiscalitate cam lăutărește“

MFP modifică prin OUG darea în plată, ca să schimbe ceva ce nu există și să-i mai bucure un pic pe bancheri

MFP modifică prin OUG darea în plată, ca să schimbe ceva ce nu există și să-i mai bucure un pic pe bancheri

O ȘOPÂRLĂ Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu-de-ea, vrea să modifice prin OUG legea dării în plată, ca să repare ceva ce nu există. Este vorba despre impozitarea „tranzacției“ prin care debitorii își câștigă libertatea. „E un impozit care nu există! E o invenție rezultată dintr-o interpretare greșită și rău-voitoare a unor tehnocrați care știu fiscalitate cam lăutărește. Vă amintiți, desigur, cum MFP făcea lobby anti-consumatori în loc să se ocupe de chestiunile fiscale aferente legii. Prelua argumentele lobby-iștilor eșuați din mediul bancar, că, vezi Doamne, legea DIP nu e bună. Aviz pentru lăutari: impozitul presupune un venit! La DIP avem o pierdere. Cum să o taxezi?“, spune avocatul Gheorghe Piperea. Mai sunt și alte considerente - cum pierderea în cauză rezultă acum din scăderea valorii imobilului, ar trebui ca banca să fie obligată să reevalueze imobilul la valoarea de piață, nu-i așa? „Aici e problema și de aceea a atacat Isărescu atât de virulent legea: să nu fie nevoite băncile să aducă înapoi banii pe care i-au scos din țară în baza așa-numitului acord de la Viena“, mai spune Piperea. El amintește și de planul MFP de a scuti de impozit cazurile sociale - „Omul care își dă casa/terenul pentru a scăpa de datorii este în sine un caz social. Debitorul este adus în stare de homeless de o datorie care nu ar fi trebuit să existe și care a fost umflată prin clauze abuzive și practici înșelătoare. Criteriul de identificare a cazurilor sociale e o șopârlă menită să readucă în discuție, pe ușa secretă, prostia de dezbatere demarată de bancheri despre distincția bolșevică dintre săraci și bogați. Nu există așa ceva! Sunt doar datornici mai mult sau mai puțin sufocați de datorii“.

PE DE ALTĂ PARTE...

Potrivit planului MFP, legea DIP va fi modificată întru lămurirea situației impozitului, dar numai pentru cei care au o singură casă în care locuiesc, aplicând o serie de criterii. „Legea DIP este incompletă - nu prevede prin ce mecanism și cu ce costuri se implementează. Este o eroare, o scăpare. De ce a vrut legiuitorul ca oamenii care fac uz de DIP să plătească și impozitul pe tranzacții? Pur și simplu nu s-a gândit nimeni și la acest aspect“, potrivit ministrului de resort Anca Dragu. La OUG în cauză se va lucra în cursul lui iunie, urmând ca actul să intre în Guvern în luna următoare.

Taguri articol


12