Dascăli! Nu vă puneţi în joc libertatea!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Încep probele scrise la Bac 2 Noi atenţionări ale ISJ

Dascăli! Nu vă puneţi în joc libertatea!

Social 26 August 2013 / 00:00 677 accesări

O săptămână de emoţii intense pentru elevi! Astăzi încep probele scrise la sesiunea a doua a examenului naţional de Bac 2013. Prima probă scrisă programată este cea de limba şi literatura română, la care sunt aşteptaţi 2.327 de candidaţi care au dreptul să susţină testarea, pentru care sunt prevăzute două tipuri de subiecte, în funcţie de filieră, profil şi specializare.

ŞEDINŢĂ Ca în fiecare an, înainte de debutul Bac-ului, dar şi de probele scrise, profesorii care participă la testare sunt instruiţi să respecte întocmai Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului naţional. Şedinţa de instruire a avut loc sâmbătă, 24 august, în aula Liceului Teoretic „Ovidius” din Constanţa. Experienţa nefastă din prima sesiune, când, la Constanţa, Bac-ul a fost dominat de anchete în mai multe unităţi şcolare şi atât profesori, cât şi elevi au fost acuzaţi de luare şi dare de mită, i-a determinat pe inspectorii şcolari din Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa să pună mai mult accent pe instruirea profesorilor. Scopul lor este de a evita apariţia şi a altor situaţii de mită la Bac. Inspectorul şcolar general adjunct din cadrul ISJ, prof. Adriana Oprea, le-a atras atenţia profesorilor prezenţi că nu trebuie să dea curs niciunei solicitări din partea elevilor şi să respecte întocmai Metodologia. „Îi voi sfătui pe elevi şi pe părinţii acestora să nu încerce să abordeze membrii comisiei de Bac. După tot ce s-a întâmplat la prima sesiune, sunt convinsă că şi dascălii au suficient discernământ să înţeleagă că îşi pun în joc reputaţia, valoarea şi, cu tristeţe, libertatea. Este un Bac pe care vrem să îl desfăşurăm sub forma normalului”, a declarat inspectorul general adjunct.

PROCEDURI Totodată, în cadrul şedinţei, au fost traşi la sorţi vicepreşedinţii comisiilor de Bac. Inspectorul şcolar general adjunct, prof. Adriana Oprea, a explicat, însă, că preşedinţii de comisii sunt desemnaţi de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) şi, de obicei, fac parte din mediul universitar, iar vicepreşedinţii sunt traşi la sorţi dintre directorii de licee. De această dată, MEN nu a mai avut o persoană disponibilă pentru unul dintre cele două centre de evaluare desemnate de ISJ. Motivul: nicio persoană din mediul universitar nu s-a arătat interesată să fie preşedinte de comisie. Astfel, la Liceul Teoretic „G.E. Palade”, preşedintele comisiei de Bac unde vor fi corectate lucrările candidaţilor va fi desemat de ISJ, nu de MEN. ISJ are o listă cu propuneri din partea dascălilor constănţeni din mediul preuniversitar care îşi doresc să participe la Bac.

CALENDAR Potrivit calendarului de desfăşurare a examenului, miercuri - 28 august va avea loc proba obligatorie a profilului, matematică sau istorie, iar în 30 august, proba la alegere a profilului şi specializării.

Începători în arta calculatorului

În perioada 22 - 23 august, s-a desfăşurat proba de evaluare a competenţelor digitale (proba D), organizată în cele nouă centre de examen desemnate de ISJ. În urma examenului, 247 de candidaţi au obţinut nivelul de competenţă „începător” (47,68%), 204 candidaţi au obţinut nivelul mediu (39,38%), 49 de candidaţi au obţinut nivelul avansat (9,46%), iar 18 candidaţi au reuşit să obţină nivelul maxim - „experimentat” (3,47%). În plus, dintre cei 621 de candidaţi înscrişi, aproape 10% au absentat de la susţinerea probei digitale.

Raportaţi cazurile de fraudă!

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, le-a cerut ieri, într-o videoconferinţă, inspectorilor şcolari „să nu aibă emoţii dacă întâlnesc o situaţie de fraudă” şi să raporteze imediat. „Sper să nu avem surprize şi, dacă vom avea, vom interveni fără niciun fel de ezitare. Primul lucru pe care îl fac - anunţă Ministerul Educaţiei, al doilea lucru pe care îl fac - anunţă Poliţia locală”, a spus Pricopie. De asemenea, ministrul a solicitat să se verifice ca în toate sălile de examen să funcţioneze camerele de supraveghere, acestea să încadreze bine sala şi înregistrările să fie bine păstrate, pentru o eventuală sesizare privind nereguli. Ministrul le-a atras atenţia inspectorilor şcolari generali să ia legătura cu furnizorii de energie electrică. „Să nu avem surpriza că se întrerupe curentul electric sau că încep lucrări pe mai ştiu eu ce reţea exact când noi trebuie să ne ocupăm de examenul de Bac”, a precizat Pricopie.



12