Pentru ca cetăţenii să poată duce un trai mai bun este nevoie, printre altele, şi de o bună comunicare între clasa politică şi reprezentanţii populaţiei (sindicalişti, organizaţii nonguvernamentale, fundaţii umanitare, instituţii etc.), acesta fiind singurul mod în care membrii Parlamentului României pot afla problemele cu care se confruntă cei care i-au ales. În ultimii ani, însă, guvernanţii portocalii au închis orice cale de comunicare cu românii, ignorându-le complet doleanţele. Mai mult, majoritatea prevederilor legale adoptate în timpul fostei guvernări nu au făcut altceva decât să scadă nivelul de trai al populaţiei până la limita subzistenţei. Aşa se face că, de la preluarea puterii, actualul Guvern a făcut tot posibilul pentru a relua dialogul cu societatea civilă, pentru a şti exact de la sursă care sunt problemele urgente care trebuie rezolvate. În spiritul reînnodării dialogului social, ieri, la sediul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar (SLSIP) Constanţa, sindicaliştii constănţeni din Educaţie s-au întâlnit cu inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, prof. dr. Răducu Popescu, precum şi cu candidatul USL la Colegiul 7 Deputaţi, Mircea Titus Dobre, şi cu consilierul Remus Haralambie din cadrul cabinetului senatorului PSD de Constanţa, candidat USL pentru Colegiul 3 Senat la alegerile parlamentare din decembrie, Alexandru Mazăre.
LEGEA EDUCAŢIEI, MODIFICATĂ Printre problemele pe care sindicaliştii le-au ridicat în cadrul întâlnirii de ieri s-a numărat şi cea a posturilor blocate din Educaţie. Inspectorul şcolar general a adus la cunoştinţa sindicaliştilor că, ieri, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a aprobat deblocarea a 230 de posturi la nivel din ţară, din care 17 pentru judeţul Constanţa. „Au mai rămas 165 de posturi blocate în învăţământul constănţean, pentru personalul didactic auxiliar şi nedidactic. Rugămintea noastră este de a se continua demersurile pentru ca acestea să fie deblocate, pentru ca activitatea din unităţile de învăţământ constănţene să se desfăşoare în condiţii normale”, a spus preşedintele SLSIP, prof. Ioana Purcărea. Ea a adăugat că o altă problemă cu care învăţământul se confruntă o reprezintă numirea directorilor unităţilor de învăţământ pe criterii politice. „În ultimii ani, am tot auzit un slogan: „depolitizarea Educaţiei”. Acest slogan nu a fost, însă, pus în practică. Am discutat cu actualul ministru de resort şi ni s-a promis că, pe viitor, directorii vor fi numiţi de consiliile profesorale ale şcolilor, ceea ce înseamnă că va trebui modificată Legea Educaţiei”, a spus preşedintele Purcărea. Alte probleme spinoase pentru cadrele didactice constănţene sunt decontarea navetei în cazul dascălilor care predau în alte localităţi decât cea de domiciliu, precum şi plata drepturilor salariale câştigate în instanţă.
BANI PUŢINI, NEVOI MULTE În ceea ce priveşte neplata banilor câştigaţi în instanţă, candidatul USL Mircea Titus Dobre a declarat că principalul motiv îl constituie lipsa fondurilor. „În ultimii ani, judeţul Constanţa a fost pe locul doi în ceea ce priveşte contribuţia la bugetul de stat. Atunci când a venit vorba, însă, de banii primiţi de la bugetul de stat, judeţul nostru s-a clasat pe locul 37, din 42 de localităţi (41 de judeţe şi municipiul Bucureşti). Când banii pe care îi primeşti sunt mai mult decât insuficienţi faţă de nevoile reale ale oraşului, este foarte dificil să-i împarţi în aşa fel încât să acopere toate cheltuielile şi investiţiile realizate la nivelul localităţii”, a spus Mircea Titus Dobre. El a adăugat că actualul Guvern are în vedere, pentru următorii patru ani, creşterea capacităţii creşelor şi grădiniţelor cu 50%. „Să nu credem însă că, dacă vom veni noi la guvernare, va curge lapte şi miere. Va trebui să lucrăm cu ceea ce avem şi să corectăm, pe rând, greşelile făcute de fosta guvernare. De exemplu, alocarea a 6% din PIB Educaţiei. Deşi ne-am dori să putem face acest lucru, nu ştim dacă vom reuşi, în condiţiile în care în 2013 avem cea mai mare tranşă de bani pe care trebuie să o dăm Fondului Monetar Internaţional”, a spus candidatul USL pentru Colegiul 7 Deputaţi. El a adăugat că va continua, pe viitor, seria întâlnirilor cu sindicaliştii constănţeni din diferite domenii, pentru reluarea dialogului social şi intrarea în normalitate. Pe lângă deblocarea celor 17 posturi în Învăţământul constănţean, inspectorul şcolar general a mai adus o veste bună sindicaliştilor constănţeni: la nivelul municipiului Constanţa, au fost alocate fonduri, în ultima şedinţă de Consiliu Local, pentru decontarea navetei cadrelor didactice din alte localităţi care predau în oraş.