„Dascălii ruşinii”, cercetaţi disciplinar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Comisia din cadrul ISJ a început ancheta

„Dascălii ruşinii”, cercetaţi disciplinar

Eveniment 24 Septembrie 2013 / 00:00 1739 accesări

A început cercetarea disciplinară a „dascălilor ruşinii”, cei opt profesori constănţeni care au participat la supravegherea sesiunii de toamnă a Bac-ului şi au „sfidat” camerele de luat vederi, fiind acum suspectaţi de contribuţie la posibila fraudare a testului maturităţii. Cei opt profesori au „lucrat” în echipe de câte doi. Vă prezentăm, în continuare, numele suspecţilor: Elena Şerbănescu (educator la Grădiniţa „Norocel” din Constanţa) şi Teodora Rusu (învăţător la Şcoala Generală nr. 29 „Mihai Viteazu”) au supervizat examenul la Liceul „L. Edeleanu” din Năvodari, Florina Marin (învăţător la ŞG Albeşti) şi Ionela Mateiciuc (învăţător la Şc. nr. 1 Mangalia) - la Liceul Economic din Mangalia, iar Gabriela Lefter (profesor de limba engleză la Şcoala nr. 5 „Nicolae Iorga”) şi Maria Ţuţuianu (educator Grădiniţa „Roboţel”) au supravegheat la GST „D. Leonida” din Constanţa. Cele două profesoare au fost surprinse pe camerele de luat vederi luând o presupusă şpagă de la elevi în timpul derulării probei de limba română. Totodată, Maria Dobrică (educator la ŞG Cogealac) şi Ioan Alexandrescu (profesor pensionar care, până anul trecut, a predat socio-umane la Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu” din Constanţa) sunt cei care au supravegheat derularea examenului tot la GST „D. Leonida”, la matematică.

COMISIE FORMATĂ DIN CINCI PROFESORI Fie că au vrut doar să-i ajute pe elevi, fie că au primit bani pentru a le permite să copieze, isprăvile suspecte ale cadrelor didactice sunt analizate de o comisie formată din patru profesori de la toate ciclurile de învăţământ şi un inspector şcolar de specialitate din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa. Ei vor avea misiunea de a propune sancţiuni pentru fiecare profesor în parte. Potrivit inspectorilor şcolari, înregistrările video au arătat că nu toţi profesorii sunt implicaţi în aceeaşi măsură. „Unii au asistat şi au văzut, în timpul derulării Bac-ului, anumite lucruri ce ies din prevederile legislaţiei în vigoare, alţii, în schimb, au mutat cu mâna lor ciorne de pe o bancă pe alta. Proba decisivă pentru comisie o reprezintă înregistrările video. Nu ne bazăm pe interpretările sau declaraţiile unor persoane care ar fi auzit ceva. Respectăm prevederile legii. Unii vor fi nemulţumiţi, dar ar fi trebuit să se gândească înainte de a înlesni fraudarea Bac-ului”, a declarat inspectorul general şcolar din cadrul ISJ, prof. Răducu Popescu. Concluziile comisiei urmează să fie comunicate consiliilor de administraţie din cadrul şcolilor, care vor decide dacă desfac sau nu contractele de muncă ale cadrelor didactice suspectate că ar fi înlesnit, sub o formă sau alta, fraudarea Bac-ului.

„Dascălii ruşinii”, încă la catedră

Doar şapte profesori vor putea fi sancţionaţi de ISJ, respectiv consiliile de administraţie şi, pe linie ierarhică, de Ministerul Educaţiei Naţionale. Profesorului pensionar i s-a refuzat deja solicitarea de a intra în sistem prin plata cu ora. Menţionăm, în schimb, că toţi ceilalţi profesori sunt, în acest moment, la catedră, predând, pentru că, deocamdată, nu există metode legale prin care să li se poată interzice acest drept!!!



12