Rusia a anulat 4,5 miliarde de dolari din datoria de 4,6 miliarde dolari a Libiei în schimbul unor contracte de miliarde de dolari acordate unor firme ruseşti, a anunţat joi ministrul rus de Finanţe, Aleksei Kudrin, care a însoţit la Tripoli delegaţia condusă de preşedintele Vladimir Putin. Oficialul rus nu a precizat natura contractelor obţinute de firmele ruseşti. Totuşi, directorul Căilor Ferate Ruse, Vladimir Iakunin, a anunţat semnarea unui contract de două miliarde de euro pentru construirea în patru ani a unei linii feroviare între oraşele Syrte şi Benghazi.
În perioada sovietică, Libia era un partener important al Kremlinului şi unul din principalii importatori de armament sovietic. După destrămarea URSS în 1991, relaţiile dintre cele două părţi s-au răcit. Relansarea relaţiilor comerciale dintre cele două ţări s-a parafat în timpul vizitei de 24 de ore efectuate de preşedintele rus în Libia. De la Tripoli, Vladimir Putin a făcut o escală în Sardinia pentru a se întîlni cu Silvio Berlusconi, viitorul şef al Guvernului italian. Cu puţin timp înaintea întîlnirii cu Putin, Berlusconi nu a exclus posibilitatea unor noi negocieri cu compania rusă Aeroflot pentru cumpărarea Alitalia. Compania rusă s-a retras în noiembrie 2007 din cursa pentru privatizarea Alitalia.
În cursul zilei de ieri şi Camera Reprezentanţilor a Legislativului american a aprobat o rezoluţie prin care anulează datoriile unora dintre cele mai sărace ţări din lume. Introdusă iniţial în 2007, măsura constituie primul pas într-un proces cara va conduce la anularea datoriilor externe pentru încă 24 din ţările cele mai sărace ale lumii. Chiar dacă rezoluţia nu şterge automat datoriile, permite administraţiei SUA să negocieze cu Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional datoriile ţărilor sărace care încearcă să întrunească condiţiile stabilite prin Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului. Proiectul stabilit de ONU în 2000 prevede reducerea semnificativă a sărăciei, foametei, mortalităţii infantile şi materne pînă în anul 2015. În virtutea rezoluţiei Camerei Reprezentanţilor, nouă ţări ar beneficia imediat de nouă măsură: Cap Verde, Kenya, Lesotho, Gruzia, R.Moldova, Mongolia, Samoa, Vanuatu şi Vietnam. Alte 15 ţări vor beneficia ulterior de facilităţi dacă vor continua aplicarea reformelor, Zimbabwe, Angola, Djibouti, Nigeria, Bangladesh, Burma şi Cambodgia.