NOI REGLEMENTĂRI Subiectul taxelor şi impozitelor este încă unul foarte fierbinte. Românii sunt cu ochii pe televizoare dorind să afle cât şi cum vor plăti pentru bunurile pe care le deţin. Ultima reglementare în domeniul taxelor a fost propusă, luni, de premierul Victor Ponta, care a anunţat că primăriile care menţin taxele locale la nivelul de anul trecut nu vor mai putea recurge la această măsură decât dacă nu au niciun fel de datorii şi nu îşi afectează astfel veniturile proprii, în caz contrar fiind obligate de Guvern să indexeze taxele şi impozitele prin noi hotărâri. Declaraţia premierului a venit pentru a preveni accesele electorale şi populiste care i-ar determina pe unii edili şefi să păstreze nivelul taxelor şi impozitelor ca în 2012. Explicaţia este una logică dacă luăm în calcul faptul că veniturile fiecărei administraţii locale trebuie să fie egale cu cheltuielile. De aceea, premierul a atenţionat încă din decembrie 2012 că aceste taxe reprezintă o sursă de venituri a administraţiei locale şi că primarii nu vor primi în compensaţie bani din bugetul central pentru a-şi achita datoriile.
CONDIŢIILE pe care autorităţile locale trebuie să le îndeplinească în mod obligatoriu pentru a evita creşterea taxelor şi impozitelor locale vor fi introduse de Guvern prin modificarea Codului Fiscal. În prezent, Guvernul a elaborat un proiect de ordonanţă care modifică Codul Fiscal şi impune condiţii drastice autorităţilor locale care doresc să menţină taxele şi impozitele locale la nivelul de anul trecut, fără să le majoreze. Astfel, proiectul stabileşte că prevederea aprobată de Guvern la începutul acestui an, conform căreia autorităţile locale pot reduce taxele prevăzute în hotărârea de indexare aprobată de Guvern anul trecut, este aplicabilă numai de către autoritaţile locale care îndeplinesc cumulativ cele două condiţii amintite. Mai mult, Guvernul stabileşte că autorităţile locale care au adoptat deja hotărâri privind impozitele şi taxele locale pentru 2013 şi nu îndeplinesc aceste două condiţii trebuie să adopte, în procedură de urgenţă, noi hotărâri prin care să calculeze taxele şi impozitele conform hotărârii emise de Guvern anul trecut pentru indexare.
CALCULE Dacă unii primari este posibil să fie nevoiţi să-şi reconsidere atitudinea atunci când vine vorba de indexarea ori neindexarea taxelor şi impozitelor locale, la Constanţa primarul Radu Mazăre a fost cu un pas înainte. Prin urmare, obligaţiile vor rămâne aşa cum a declarat luni şeful administraţiei locale în şedinţa de Consiliu Local. Directorul Serviciului Public de Impozite şi Taxe (SPIT) Constanţa, Virginia Uzun, a explicat că Primăria Constanţa îndeplineşte toate condiţiile prevăzute în proiectul legislativ: nu are arierate şi veniturile la bugetul local nu vor fi afectate. „Dacă nu ar fi fost adoptată măsura reducerii subvenţiei la taxa de habitat, în lumina noilor reglementări, Primăria ar fi fost obligată să facă acest lucru ori să indexeze toate taxele şi impozitele. Primarul a ales răul cel mai mic“, a declarat Uzun. Ea a explicat că a făcut şi un calcul succint al încasărilor ce ar fi fost determinate în ambele cazuri. „Dacă ar fi fost indexate toate taxele şi impozitele am fi avut venituri mai mari cu 26 de milioane de lei, iar cu reducerea subvenţiei oferite de Primărie încasăm doar cu 13 milioane de lei mai mult decât anul trecut. În felul acesta nu vor fi diferenţe între venituri şi cheltuieli“, a mai spus Uzun.