Guvernul a aprobat ieri tansformarea în acţiuni a creanţelor statului faţă de Poşta Română, înainte de privatizarea companiei. Măsura care a fost luată urmăreşte creşterea gradului de atractivitate al companiei pentru investitori. Procesul de privatizare se va realiza prin preluarea de către investitor a 51% dintre acţiuni din capitalul social, în urma unei majorări de capital, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei creanţelor statului în acţiuni. În prezent, acţionarii Poştei Române sunt Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI), care deţine 75% dintre acţiuni, şi Fondul Proprietatea, cu 25%. Noile acţiuni emise vor fi oferite spre subscriere investitorului selectat, în vederea dobândirii cotei de 51% din capitalul social, precum şi acţionarului existent - Fondul Proprietatea, pentru menţinerea cotei sale de participaţie la capitalul social al companiei prin exercitarea dreptului de preferinţă. Potrivit proiectului de act normativ, în cazul în care Fondul Proprietatea nu îşi exercită dreptul de preferinţă ori şi-l exercită parţial, investitorul selectat va subscrie un număr de acţiuni mai mic decât cel oferit iniţial, astfel încât, în oricare situaţie, participaţia sa la capitalul social al companiei să reprezinte 51% din capitalul social al companiei rezultat în urma operaţiunii de majorare.
Poşta Română va suporta cheltuielile pentru pregătirea şi realizarea privatizării, care vor include şi cheltuielile legate de realizarea conversiei, cheltuielile cu remunerarea comisiei de evaluare şi selectare a consultantului, a comisiei de pregătire şi monitorizare a procesului de privatizare şi a comisiei de negociere şi selecţie a investitorului pentru întreaga activitate desfăşurată.
Potrivit notei de fundamentare, datoriile Poştei Române la bugetul statului cumulau, la 16 mai, 242,5 milioane de lei, sumă care include şi datoria de 107 milioane de lei rezultată în urma unui control al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Operatorul poştal naţional trebuia să fie privatizat în cursul acestui an, dar niciun investitor nu a cumpărat caietul de sarcini până la expirarea termenului-limită, 28 mai. Potenţialii clienţi au fost ţinuţi însă la distanţă de situaţia financiară negativă a companiei. În acest context, Guvernul a prelungit termenul pentru depunerea ofertelor de privatizare până la 30 iunie 2014. Potrivit unui anunţ al MSI, publicat în prima parte a lunii iunie, dosarul de privatizare poate fi achiziţionat în schimbul sumei de 50.000 euro de la sediul instituţiei. Pentru participarea la procesul de selecţie, investitorii interesaţi vor depune la sediul MSI până la 30 iunie 2014, printre altele, şi o garanţie de participare de 9,48 milioane lei.
Cu afaceri de 1,26 miliarde de lei în 2012, Poşta este cel mai mare operator local de profil şi are o reţea teritorială de 5.600 de unităţi. Compania avea la sfârşitul anului 2012 datorii totale de 568,2 milioane de lei, în creştere cu 2,9% faţă de 2011, potrivit datelor din bilanţul Poştei. În ultimii patru ani, compania a acumulat pierderi de 530 milioane de lei, cu toate că a bugetat profit în fiecare an.