Daune RCA pentru traumele psihice. Psihologii, implicați în evaluarea stării victimelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Daune RCA pentru traumele psihice. Psihologii, implicați în evaluarea stării victimelor

Economie 10 Septembrie 2017 / 09:03 1220 accesări

Victimele accidentelor rutiere vor primi despăgubiri şi pentru traumele psihice. Noua lege RCA le face dreptate celor care rămân cu sechele şi după ani de zile de la accident. Experţii în traume spun că e primul act normativ care face clar diferenţa între integritatea fizică şi cea psihică.

Domnul Nedelescu suferă şi după 30 de ani de când a fost lovit de un autoturism. Nu a mai putut munci şi s-a pensionat pe caz de invaliditate. A avut curaj să urce iar la volan, dar mereu se teme să nu fie tamponat . Nu mai suportă nici ştirile despre accidente auto. Şi îl doare răutatea celor care nu-i înţeleg traumele interioare cauzate de accident.

Victimele accidentelor de pe şosele pot suferi o mulţime de traume psihice, spun experţii. Pe lângă coşmaruri şi frica de maşini, pot să apară tulburări de concentrare, de alimentaţie, dependenţe de substanţe şi multe alte consecinţe grave, inclusiv pentru cei care au scăpat teferi. Problemele pot apărea chiar şi la mai mult timp după accident.

Există criterii ştiinţifice pentru a măsura cât de mult e afectată integritatea psihică, spun specialiştii care vor fi implicaţi în evaluarea celor accidentaţi.

Psihologii salută noua lege RCA, care tine cont şi de traumele sufleteşti pentru plata daunelor.

Documentele de la psiholog vor fi luate în calcul la stabilirea despăgubirilor, pe lângă probele medicale şi medico-legale, atunci când despăgubirile sunt stabilite de către judecător.

Statistica este dramatică. În România, numărul accidentelor rutiere mortale este dublu faţă de media Uniunii Europene. În fiecare an, peste două mii de oameni mor pe şoselele ţării şi peste 10.000 sunt răniţi grav. La aceştia se adaugă mii de persoane rănite uşor.

Evaluarea daunelor va avea în vedere un nivel mediu prezumat al suferinţei îndurate. Valoarea va fi raportată la salariul minim pe economie de la data producerii accidentului.

Punctajul pentru suferințele cauzate prin vătămarea integrității corporale ori a sănătății persoanelor include numai prejudiciile legate de durerile fizice. Pentru prejudiciile legate de traumele psihice, persoana prejudiciată poate aduce documente în dovedirea acestora.

Stabilirea despăgubirii pe cale judecătorească se realizează pe baza probelor cu caracter medical, medico-legal, psihologic și statistic.



12