David Cameron agită spiritele în UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

David Cameron agită spiritele în UE

Externe 24 Ianuarie 2013 / 00:00 382 accesări

Premierul britanic, David Cameron, a promis, ieri, organizarea până în 2017 a unui referendum privind apartenenţa Regatului Unit la UE, dacă va obţine un nou mandat peste doi ani. Această consultare populară ar urma să aibă loc în prima jumătate a legislaturii care va începe în 2015, a precizat el, subliniind că ”este timpul ca britanicii să îşi spună cuvântul”. ”Noua relaţie dintre Marea Britanie şi UE va fi centrată pe piaţa unică”, a mai spus Cameron. ”Nu vreau doar un acord mai bun pentru Marea Britanie. Vreau un acord mai bun şi pentru Europa”, a subliniat Cameron, precizând că nu este un izolaţionist. ”Dacă nu vom răspunde provocărilor, pericolul este ca Europa să eşueze iar britanicii să devieze spre ieşirea din UE”, a avertizat Cameron. Menţionând că doreşte ca ”Europa să fie un succes”, el a remarcat ”dezamăgirea actuală a opiniei publice faţă de Bruxelles, aflată la un nivel record”. ”Dacă vom părăsi Uniunea, va fi o plecare fără posibilitate de revenire”, a avertizat premierul britanic.

ÎN INTERESUL TUTUROR ”CE salută declaraţia neechivocă a premierului britanic că vrea ca ţara sa să rămână în UE”, a declarat, IERi, Pia Ahrenkilde-Hansen, purtătoarea de cuvânt a executivului comunitar. Aceasta a apreciat că ”Marea Britanie aduce mult integrării europene şi a contribuit la definirea politicilor Europei, de la adâncirea pieţei unice la extindere, la climat, la politica energetică, la menţinerea unei Europe deschise pentru lume şi la dezvoltarea unor noi oportunităţi comerciale”\'.

Preşedintele francez, François Hollande, şi-a manifestat dorinţa, ieri, într-o şedinţă a Consiliului de Miniştri, ca Marea Britanie să rămână în cadrul UE, subliniind, în plus, că ”a fi membru al UE prezintă obligaţii, inclusiv solidaritatea”. ”Germania doreşte ca Marea Britanie să rămână un membru activ şi constructiv al UE”, a declarat şi ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, insistând asupra faptului că ”Europa nu este suma intereselor naţionale, ci o comunitate de destine”. Omologul său francez, Laurent Fabius, a apreciat anterior că ”nu putem face o Europă à la carte”.



12